Mainos

Sveitsin ISIS-terrorismitutkinnassa yhteys Suomeen

Sveitsissä tutkitaan ISIS-järjestöön liittyvää terrorismiepäilyä, jolla on kytkentä Suomeen. MTV Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisi on tehnyt yhteistyötä Sveitsin viranomaisten kanssa. 

​Sveitsin poliisi epäilee kolmea irakilaistaustaista miestä maahan kohdistetun terrori-iskun suunnittelusta. Miesten epäillään kuuluvan ISIS-järjestöön. Heidät pidätettiin maaliskuussa. Syyttäjäviranomainen teki sen jälkeen oikeusapupyynnön ainakin Suomeen ja Yhdysvaltoihin. 

MTV Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisi on suorittanut pyyntöön liittyen yhden toimenpiteen syksyn aikana. Juttu ei ainakaan toistaiseksi ole johtanut rikostutkintaan Suomessa. Keskusrikospoliisi on asiasta vaitonainen ja vetoaa siihen, että tiedottaminen on Sveitsin viranomaisten vastuulla.

Sveitsin tiedustelupalvelu kieltäytyy kertomasta yksityiskohtia sen enempää Suomen osuudesta kuin ylipäätään epäillystä terrori-iskusuunnitelmasta.

Tiedustelupalvelu on kuitenkin todennut, että sillä on tutkinnassa kaikkiaan parikymmentä tapausta, jotka liittyvät radikaalien jihadistien toimintaan.

Facebook-keskustelut paljastivat hankkeen?

Sveitsiläislehti Tages-Anzeigerin mukaan vinkki tuli alunperin amerikkalaisviranomaiselta, mahdollisesti NSA:lta. Miesten yhteydenpitoa oli seurattu ja siinä oli havaittu viitteitä Sveitsiin tehtävän terrori-iskun suunnittelusta. Seuranta on kohdistunut muun muassa Facebook-keskusteluihin. 

Epäiltyjen tiedetään olleen hyvin verkottuneita eri puolille maailmaa. Siitä ei ole tietoa, liittyykö Suomeen suunnattu oikeusapupyyntö nimenomaan henkilöiden välisiin yhteyksiin. 

Miehet ovat 28-33-vuotiaita. Sveitsi on myöntänyt ainakin yhdelle heistä turvapaikan. Pyörätuolia käyttävä mies saapui tiettävästi maahan vuonna 2012.

Yksi miehistä asui ennen pidätystään Aargaun kantonissa ja toinen lähellä Schaffhausenin kaupunkia. Kolmas on ilmoittanut viimeiseksi pysyväksi osoitteekseen Damaskoksen, Syyrian pääkaupungin. 

Miehiä epäillään iskun suunnittelun lisäksi räjähteiden hallussapidosta sekä jäsenyydestä rikollisjärjestössä tai rikollisjärjestön tukemisesta. 

ISIS houkuttelee taistelijoita länsimaista 

Suojelupoliisi arvioi syyskuussa, että Suomesta on lähtenyt yli 40 ihmistä taistelemaan ISIS-järjestön riveihin. Lukua voi pitää huomattavana suhteutettuna Suomen muslimiväestön määrään. 

Myös Sveitsissä järjestön vetovoimaa on seurattu huolestuneena. Tiedustelupalvelu NDB on arvioinut, että noin 50 ihmistä on lähtenyt Sveitsistä Syyriaan, Irakiin, Jemeniin, Somaliaan, Afganistaniin ja Pakistaniin. NDB on myös toistuvasti varoittanut, että taisteluihin osallistuneet voivat palattuaan pyrkiä toteuttamaan terrori-iskuja Sveitsissä. 

Edellinen vastaavankaltainen tapaus oli Sveitsissä vuonna 2006. Tuolloin poliisi pidätti useita henkilöitä epäiltynä suunnitelmasta, jossa israelilainen lentokone olisi räjäytetty Geneven lentokentällä. Lopulta näyttöä tuomioon ei löytynyt ja epäillyt tuomittiin lievemmistä rikoksista. 

MTV Uutiset on tehnyt jutun yhteistyössä sveitsiläisen Tages-Anzeiger-lehden kanssa. 

Tiedätkö asiasta jotain? Anna vinkki

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.