Mainos

Sveitsin hallitus tukemaan Swissairia

Sveitsin hallitus tarjoaa korkeintaan 450 miljoonan Sveitsin frangin eli noin 1,8 miljardin markan avustussummaa Swissairille, jotta sen koneet voisivat lentää kuun loppuun saakka. Swissair pyrkii saamaan suurimman osan koneistaan ilmaan jo huomenna.

Sitä vastoin pankkirahoitusta yhtiölle ei ole tulossa. Valtiovarainministeri Kaspar Villiger sanoi, etteivät maan kaksi suurinta pankkia ole tarjonneet lisärahoitusta auttaakseen Swissairia pitämään koneet ilmassa seuraavien viikkojen aikana.

Villigerin mukaan maan hallitus ei kuitenkaan kuvittele, että se voisi saada avustusrahoja takaisin. Swissairin omaan säästökassaan on talletettu henkilökunnan varoja yhteensä 110 miljoonan Sveitsin frangin eli lähes puolen miljardin markan arvosta. UBS ja Credit Suisse -pankit ovat ilmoittaneet, että ne takaavat varojen maksun henkilökunnalle.

Swissairin koneet pysyivät rahapulan takia maassa tänään jo toista päivää peräkkäin, kun Swissair peruutti 470 lentovuoroa. Niiden noin 40000 matkustajaa jäivät kentille.

Osakkeen arvo lähes nollaantui

Swissairin osakekurssi romahti tänään, kun kaupankäynti osakkeella aloitettiin kahden päivän tauon jälkeen. Konkurssin partaalla hoippuvan yhtiön osake menetti heti aamulla arvostaan peräti 97 prosenttia, mutta päivän lopuksi laskua kirjattiin 84 prosenttia.

Vielä tammikuussa Swissairin osakkeesta maksettiin 262 Sveitsin frangia, mutta tänään päivän päätöshinta oli 6,50 frangia. Sveitsin pörssi aikookin poistaa Swissairin osakkeet SMI- ja SPI-indekseistään perjantaista lähtien. Pörssin mukaan lentoyhtiön osakkeet eivät täytä pörssin asettamia vaatimuksia eikä ole edes näköpiirissä, että niin kävisi. Sen sijaan pienen Crossair-lentoyhtiön, johon osia Swissairin liiketoiminnasta siirretään, osakekurssi nousi reilut 20 prosenttia.

Kansallisen lentoyhtiön tyly kohtalo on herättänyt Sveitsissä kiivaita tunteita, sillä lentoyhtiön alennustilan on koettu heikentävän koko maan mainetta. Sveitsin suurimman pankin UBS:n pääkonttoriin kohdistui tänäaamuna pommiuhkaus ja rakennus jouduttiin tyhjentämään.

Swissairin johtajat ja maan poliittinen johto ovat syyttäneet UBS:ää ja Credit Suisse -pankkia lentoyhtiön surkeasta kohtalosta. Pankkien on sanottu hidastelleen Swissairille suunnatun lainaohjelman toteuttamisessa.

Swissairin työntekijät järjestävät mielenosoituksen yhtiön Z richin lentokentän lähettyvillä sijaitsevan pääkonttorin ulkopuolella. Työntekijät pelkäsivät, että yhtiö joutuu vaikeuksiensa seurauksena irtisanomaan yli 10000 työntekijää aiemmin ilmoitetun 2650 hengen sijasta.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 04.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.