Mainos

Sveitsiläispankeissa yli 50 000 natsien uhrien tiliä

Sveitsiläisissä pankeissa on lähes 54 000 tiliä, joiden omistajat ovat todennäköisesti tai luultavasti olleet natsi-Saksan vainojen uhreja. Näin arvioi kansainvälinen tutkimuslautakunta, joka julkisti tänään selontekonsa kolmivuotisen työn jälkeen.

Keskitysleirin lapsia

Tutkimuslautakuntaa johti Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Paul Volcker. Lautakunta perustettiin 1996 sveitsiläisten pankkien ja juutalaisryhmittymien yhteisestä sopimuksesta. Useat juutalaisryhmät ovat syyttäneet sveitsiläisiä pankkeja siitä, että nämä ovat peitelleet tietoja sveitsiläisistä pankkitileistä, joille natsien uhrit siirsivät rahojaan turvaan natseilta.

Tutkimuslautakunta suositti, että sveitsiläispankit julkistaisivat niiden tilinomistajien nimet, jotka näyttävät selkeimmin liittyvän natsivainojen uhreihin. Tällaisia tilejä on lautakunnan mukaan noin puolet kokonaismäärästä. Sveitsiläiset pankit eivät ole järjestelmällisesti tuhonneet tietoja natsien uhrien tileistä, vaikka yksittäiset pankit ovatkin toimineet kyseenalaisesti tai petollisesti, tutkimuslautakunta arvioi.

Natsien uhrien pankkitileillä olevaa kokonaissummaa tutkimuslautakunta ei ilmoituksensa mukaan pysty määrittämään. Silti lautakunta uskoo, että sveitsiläisten pankkien ja viranomaisten lupaama 1,25 miljardin dollarin summa kattaa uhrien korvausvaateet.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.