Mainos

Sveitsiläiset torjuivat huumeiden laillistamisen

Sveitsiläiset torjuivat tänään pidetyssä kansanäänestyksessä esityksen, jonka mukaan huumeet tulisi laillistaa. Esityksen kannattajien mukaan laillistaminen poistaisi maasta huumausaineisiin liittyvän rikollisuuden, kun taas arvostelijoiden mukaan laillistaminen tekisi Sveitsistä muusta Euroopasta erityksissä olevan huumeparatiisin.

Sveitsin kansanäänestyksen tulokset kertovat, että kolme neljästä sveitsiläisestä ei halua vapauttaa huumeiden käyttöä. Esityksen kaatuminen oli ennakolta odotettavissa. Jos suunnitelma olisi toteutunut, Sveitsistä olisi tullut maailman ensimmäinen maa, jossa jokainen yli 18-vuotias voisi ostaa haluamaansa huumetta marihuanasta heroiiniin. Huumausaineita olisi saanut virallisista myyntipisteistä tai apteekeista lääkärin kanssa käydyn neuvonpidon jälkeen. Esityksen vastustajat, niiden joukossa myös Sveitsin hallitus, pitävät laillistamista äärimmäisenä toimena, joka lisäisi narkomaanien määrää ja eristäisi Sveitsin kansainvälisestä poliisi- ja oikeusalan yhteistyöstä.

Esityksen kannattajat toivoivat kuitenkin, että se saisi tarpeeksi paljon kyllä-ääniä, jotta kansanäänestys yllyttäisi poliitikkoja vapaamielistämään Sveitsin huumelakeja erityisesti hasiksen ja marihuanan osalta. Kannattajien mukaan huumeiden kieltämisellä ei ole onnistuttu poistamaan niiden tarjontaa. Kieltämisellä vain luodaan pimeät markkinat, joilla terveysriskit kasvat, hinnat kohoavat pilviin ja käyttäjät joutuvat turvautumaan varasteluun tai prostituutioon maksaakseen huumeensa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.