Sveitsiläiset pelkäävät juustontuotantonsa puolesta

Sveitsi on huolissaan maan juustontuotannosta. Maataloustukien leikkaaminen ja maan hallituksen viime vuoden alussa julkistama suunnitelma juustokaupan vapauttamisesta EU-maiden kanssa ovat ajaneet monet maan juustontuottajat pelkäämään elantonsa puolesta.

Sveitsissä juustot tuotetaan pääasiassa pienemmissä erissä kuin EU-maissa. Sveitsiläiset juustontuottajat pelkäävätkin tuotteidensa jäävän markkinoilla halvemmalla tuotetun ja myydyn EU-juuston jyrän alle. Toistaiseksi kaupan vapautuminen on näkynyt Sveitsin markkinoilla viennin, mutta myös ulkomaisten juustojen tuonnin kasvuna.

Sveitsissä tuotetaan kaikkiaan noin 450 erilaista juustotyyppiä, joista tunnetuimpia ovat kenties Emmental, Gryuere sekä Raclette.

Emmental on maan päävientijuusto. Lähes 80 prosenttia Sveitsissä tuotetusta Emmentalista käytetään ulkomailla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat