Mainos

Sveitsi vapautti elokuvaohjaaja Polanskin

Sveitsi ei luovuta elokuvaohjaaja Roman Polanskia Yhdysvaltoihin. Polanskia on syytetty Kaliforniassa seksistä 13-vuotiaan tytön kanssa. Syytteen mukaan rikos tapahtui huumehouruisissa juhlissa näyttelijä Jack Nicholsonin kotona vuonna 1977.

Sveitsin oikeusministeriö ilmoitti tänään, että Polanski on vapautettu kotiarestista eivätkä Yhdysvaltain viranomaiset voi valittaa päätöksestä. Oikeusministeri Eveline Widmer-Schlumpfin mukaan Polanski vapautettiin, koska Yhdysvaltain karkotuspyynnössä saattoi olla muotovirhe. Toinen vapauttamisperuste oli se, että Polanski oli vieraillut Sveitsissä jo vuosia "hyvässä uskossa" ennen pidätystä.

- Siitä lähtien, kun hän osti talonsa Gstaadista vuonna 2006, Roman Polanski on vieraillut Sveitsissä säännöllisesti. Tästä huolimatta Yhdysvaltain viranomaiset eivät vaatineet karkotusta vuosiin, ministeriön tiedotteessa sanottiin.

Polanski pidätettiin viime vuoden syyskuussa Zürichissä, kun hän oli tulossa elokuvajuhlille vastaanottamaan palkintoa elämäntyöstään.

- Hän on vapaa mies nyt. Hän voi mennä Ranskaan tai Puolaan - minne tahansa, missä häntä ei pidätetä.

Panta jalassa Sveitsin Alpeille

76-vuotias ohjaaja vapautettiin viime joulukuussa kolmen miljoonan euron takuita vastaan ja määrättiin odottamaan tuomioistuimen ratkaisua kotiarestiin.

Polanskin nilkkaan kytkettiin seurantapanta ja hänen liikkumisensa rajoitettiin kiinteistölleen Bernin Alpeilla Gstaadissa. Vuoristokylä tunnetaan hulppeana jetsetin suosimana laskettelukeskuksena. Ohjaaja viimeisteli tuoreimman The Ghost Writer -elokuvansa kotiarestin aikana.

Ranska ilmaisi tyytyväisyytensä Polanskin vapauttamiseen. Ranskassa perheineen vakituisesti asuvalla ohjaajalla on Ranskan ja Puolan kaksoiskansalaisuus. Yhdysvallat kieltäytyi kommentoimasta Sveitsin tuomioistuimen päätöstä.

Polanskille myönnettiin parhaan ohjauksen Oscar-palkinto Pianisti-elokuvasta vuonna 2002. Ohjaaja ei ollut paikalla Los Angelesissa noutamassa palkintoa pidätysmääräyksen vuoksi.

Polanski myönsi syyllisyytensä 33 vuotta sitten. Hän pakeni Yhdysvalloista vuonna 1978 ennen tuomion julistamista, koska pelkäsi saavansa 50 vuoden vankeusrangaistuksen.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.