Mainos

Sveitsi tutkii kiistellyt pankkitilit

Ankaran painostuksen jälkeen Sveitsi on luvannut rikkoa tarkkaan varjellun pankkisalaisuuden, jotta keskitysleireillä tuhottujen juutalaisten pankkitilit voidaan tutkia.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on parhaillaan Davosissa neuvottelemassa asiasta Sveitsin johtajien kanssa.

Joka vuosi tähän aikaan Davosissa, Sveitsissä kokoontuu Maailman talousfoorumi. Kaksituhatta maailman talouden ja politiikan huippuvaikuttajaa tapaavat toisensa viikonlopun aikana. Tällä kertaa erityisteemoina ovat Euroopan rahaunioni ja lähi-itä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu saapui helikopterilla Zürichistä tavoitteenaan selvittää välit Sveitsin pankkien kanssa. Juutalaisyhteisöt kautta maailman ovat vaatineet viime syksystä lähtien erityisen pontevasti keskitysleireillä tuhottujen juutalaisten Sveitsiin tallettamien varojen palauttamista.

Juutalaisvainojen keskellä useat perheet tallettivat rahansa Sveitsiin salaisille numerotileille. Sodan jälkeen pankkisalaisuuteen vedoten Sveitsi on kieltäytynyt luovuttamasta tilitietoja keskitysleirien uhrien omaisille.

Juutalaisjärjestöt ovat uhanneet Sveitsin pankkeja boikotilla ja rintamaan liittyi tällä viikollamm. New Yorkin kaupunki ja osavaltio. Nyt Sveitsin pankkikoneisto on taipumassa. Tänään ilmoitettiin, että pankkisalaisuus murretaan vainovuosien osalta. Kohusta kiusaantunut Sveitsi haluaa asian nopeasti pois uutisotsikoista.

Se että kohu juutalaistileistä ja natsien juutalaisilta ryöstämästä kullasta nousee juuri nyt pintaan ei ole varmaankaan sattumaa.
(MTV3/Markku Tuhkanen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.