Mainos

Sveitsi tiukentaa maahanmuuttolakejaan

YK:n pakolaisjärjestö pahoittelee kansanäänestyksen tulosta.

Sveitsi ottaa käyttöön Euroopan tiukimpiin kuuluvat maahanmuuttosäännökset. 68 prosenttia sveitsiläisistä asettui kansanäänestyksessä tukemaan maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan kiristämistä, kertoo oikeusministeriö.

Turvapaikanhakijoiden pitää tulevaisuudessa esittää passi kahden vuorokauden kuluessa hakemuksen jättämisestä. Oikeusministeri Christoph Blocherin mukaan osa hakijoista saapuu tahallaan ilman papereita, jotta heitä olisi vaikeampi karkottaa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pahoitteli kansanäänestyksen tulosta. Järjestö aikoo nyt seurata, noudattaako Sveitsi turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kohtelussa kansainvälisiä säädöksiä. Geneven pakolaissopimuksen mukaan passin puuttuminen ei saa estää hakemuksen käsittelyä.

- Jos ihmiset pakenevat väkivaltaa ja vainoja, heillä ei useinkaan ole asiakirjoja, muistutti UNHCR:n tiedottaja William Spindler.

Sveitsin oikeusministerin mukaan uudet lait turvaavat niiden hakijoiden kohtelun, jotka ovat "selvästi" pakolaisia ja joilla on "uskottava" selitys papereiden puuttumiselle.

Hakijamäärät vähentyneet

Parlamentti hyväksyi lait jo joulukuussa. Uudistus meni kuitenkin kansan ratkaistavaksi, koska joukko puolueita ja kansalaisjärjestöjä keräsi riittävästi allekirjoituksia kansanäänestyksen puolesta.

Sveitsistä haki viranomaisten mukaan viime vuonna turvapaikkaa hieman yli 10 000 ihmistä. Hakijamäärä väheni alle puoleen kahden vuoden takaisesta. Kymmenen viime vuoden aikana turvapaikan on saanut noin joka kolmas hakija.

Oikeusministeri Blocher on pitänyt hakemusten vähentymistä merkkinä siitä, että aiemmat tiukennukset ovat purreet. Sääntöjä pitää uudistuksen kannattajien mukaan tiukentaa, koska liian moni yrittää maahan väärin perustein.

- Tämä ei ratkaise kaikkea, mutta tämä on lisäase, joka auttaa palauttamaan ihmisiä. Tällä ei ole mitään tekemistä muukalaisvihan kanssa, sanoi kansanpuolueen edustaja Jean-Claude Mermoud.

Taloudellista tukea rajoitetaan

Uusi lainsäädäntö jättää turvapaikanhakijat ilman taloudellisia tukia, jos hakemus hylätään. Viranomaiset voivat laittaa kielteisen päätöksen saaneet puoleksitoista vuodeksi suljettuun vastaanottokeskukseen, jotta he eivät voi kadota jäljettömiin.

Sveitsiläiset hyväksyivät kansanäänestyksessä myös lain, joka rajoittaa entisestään maahan muuttamista työn perässä. Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevilla pitää uusien säännösten mukaan olla yritysten tarvitsemia erityistaitoja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.