Sveitsi kieltää uusien minareettien rakentamisen

Sveitsiläisäänestäjien enemmistö hyväksyi tänään kansanäänestyksessä kiellon, joka estää uusien minareettien rakentamisen moskeijoiden yhteyteen. Tulos oli yllätys, sillä vielä hieman ennen äänestystä mielipidekyselyt olivat povanneet päinvastaista.

Sveitsin hallitus ja parlamentti olivat kehottaneet äänestäjiä hylkäämään kiellon. Hallituksen mukaan se on vastoin maan perustuslakia, uskonnonvapautta ja perinteistä suvaitsevaisuutta.

YK:n ihmisoikeusneuvosto sanoi minareettien rakentamiskiellon rikkovan kansainvälistä oikeutta.

Kansanäänestyksen pani alulle kaksi oikeistopuoluetta, joista toinen on maan suurin puolue Sveitsin kansanpuolue. Ne keräsivät aloitteensa tueksi sadantuhannen kansalaisen allekirjoituksen.

Muut oikeistopuolueet sekä sosiaalidemokraatit ja vihreät vastustivat aloitetta.

Sveitsin suoran demokratian järjestelmä sallii yksityishenkilöiden tai ryhmien tehdä aloitteita, joista tulee osa lainsäädäntöä, kun ne on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Äänestämässä käyneistä 57,5 prosenttia halusi kieltää minareettien rakentamisen. Vaaliuurnilla kävi 54 prosenttia äänioikeutetuista.

Sveitsin muslimit lähialueilta

Sveitsissä asuu noin 400 000 muslimia, joista suurin osa lähtöisin Bosniasta, Kosovosta ja Turkista. Islam on toiseksi suurin uskonto kristinuskon jälkeen. Asukkaita maassa on 7,5 miljoonaa.

Maahan on rakennettu moskeijoiden yhteyteen neljä minareettia ja viides on suunnitteilla. Rukouskutsuja ei minareeteista saa Sveitsissä huutaa.

Minareettikiellon kannattajat perustelevat kantaansa sanomalla, että minareetit ovat poliittisen islamin ja islamilaisen sharialain vertauskuva.

- Haluamme pysäyttää Sveitsin islamilaistumisen. Tarkoitan poliittista islamia. Ihmiset voivat harjoittaa uskontoaan, se ei ole ongelma, sanoi aloitetta tukevan ryhmän puheenjohtaja Walter Wobmann.

- Vastustin aloitetta, koska se on vastoin Sveitsin lakeja ja uskonnonvapautta, sanoi puolestaan muuan äänestäjä Genevessä.

Kampanjan aikana ilmapiiri kiristyi ja Genevessä sijaitseva moskeija sotkettiin maalilla. Sveitsin piispainkokous luonnehti tulosta esteeksi uskontojen välisessä vuoropuhelussa.

Kansanäänestyksen tuloksen arveltiin tuoreeltaan saattavan heikentää Sveitsin suhteita muslimimaihin.

(MTV3 - STT - AFP - DPA - Reuters)

Lue myös:

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat