Sveitsi äänestää armeijan aseiden kotisäilytyksestä

Sveitsiläiset äänestävät tänään armeijan aseiden säilyttämisestä kodeissa. Kyselyiden mukaan kansanäänestys on jakanut kansan kahtia: 47 prosenttia haluaa aseet pois nurkistaan ja 45 prosenttia pitäisi lain entisellään.

Sveitsissä reserviläiset voivat säilyttää henkilökohtaista asetta asunnossaan. Palveluksessa olevat varusmiehet ja -naiset kantavat puolestaan rynnäkkökivääriä lomilleen.

Kyllä-leiri katsoo, että aseet ovat yleinen uhka ja ne lisäävät itsemurhia. Vastustajien mukaan kyse on kansallisesta instituutiosta ja koko Sveitsin olemassaolosta.

- Sveitsiä ei olisi olemassa ilman aseita. Niiden väärinkäyttö on kuitenkin harvinaista - kansalaisen ja aseiden välillä on luottamuksen side, sanoo 21-vuotias opiskelija Xavier Schwitzgübel.

- Jos kyllä-leiri voittaa, koko maa on vaarassa tuhoutua.

Äänestyksen takana on kansalaisjärjestöjä, kirkko ja keskusta-vasemmistolaisia puolueita. Niiden mielestä kiväärien säilyttämiselle kodeissa ei ole enää mitään perusteita.

Aktivistit korostavat, että maailma on muuttunut kylmän sodan vuosista eikä vihollista voitaisi enää pysäyttää ampumalla keittiön ikkunasta.

Ase on purettava ja piilotettava

Schwitzgübel kertoo, että kotona kivääri on purettava osiin ja piilotettava.

- Vaikka lapsi löytäisi isänsä aseen, sitä ei voisi käyttää, hän sanoo.

Viranomaisten arvioiden mukaan sveitsiläisten komeroissa on pari miljoonaa asetta. Lisäksi rekisteröimättömiä aseita uskotaan olevan 240 000.

- Rajoittamalla aseiden saatavuutta voitaisiin vähentää itsemurhia. Tästä on todisteita muista maista, sanoo kampanja-aktivisti Anne-Marie Trabichet.

Hänen mukaansa Sveitsissä tehdään itsemurhia ampuma-aseilla selvästi enemmän kuin muualla Euroopassa.

Monet muistelevat myös vuoden 2001 verilöylyä Zugin kantonissa. Neljätoista ihmistä sai surmansa, kun mies tulitti armeijan rynnäkkökiväärillä silmittömästi ympäriinsä alueparlamentissa. Poliisin mukaan hyökkäyksen tekijä ei ollut suorittanut asepalvelusta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat