Mainos

Suviseurat kokoavat 65 000 sanankuulijaa Maaningalle

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vuotuinen kesän suurtapahtuma Suviseurat alkaa aattoseuroilla huomenna iltapäivällä Maaningalla. Viisipäiväiseen tapahtumaan arvioidaan osallistuvan 65 000 sanankuulijaa.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen isännöimät Suviseurat järjestetään 4000 asukkaan pohjoissavolaisessa kunnassa Siilinjärvi-Viitasaari-maantien tuntumassa. Seurakansalle on varattu Keskimmäisen kylästä 118 hehtaaria yksityisten omistamaa peltoa juhla-alueeksi. Suviseurojen tiedotusosaston puheenjohtajan Ilkka Hakulisen mukaan alue on riittävän suuri kaikille tarvittaville toiminnoille ja vieraille. -Näin isoja maa-alueita on vaikea löytää suurten kaupunkien läheltä, Hakulinen sanoo.

Seurojen keskuspaikka on 6000 hengen suurteltta, jossa pidetään muun muassa juhlapuheet, ehtoollisenvietto lauantaina ja jumalanpalvelus sunnuntaina. Kaiutinten välityksellä seurojen ohjelma kaikuu juhla-alueelle kaikkien kuultavaksi. Suviseurojen ohjelma koostuu saarnoista sekä virsien ja Siionin laulujen yhteislaulusta. Ohjelmaan sisältyy lisäksi puheita ajankohtaisista aiheista ja kokouksia. Ystävien tapaaminen ja keskustelut pienemmissä piireissä ovat myös tärkeä osa seuroja.

Piispa Riekkinen puhuu avajaisissa

Avajaisia vietetään perjantaina aamukymmeneltä. Tilaisuudessa puhuvat Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Matti Lääkkö, Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen, Itä-Suomen läänin maaherra Pirjo Ala-Kapee ja seurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Hannu Tervonen. Seurojen jumalanpalvelus on sunnuntaina aamupäivällä ja valtakunnallinen radiointi iltapäivällä. Jumalanpalveluksessa saarnaa rehtori Timo Tuomisto Jämsästä ja liturgian pitää kenttärovasti Juhani Liukkonen Oulusta. Seurat päättyvät päätössanoihin ja loppurukoukseen maanantaina illansuussa.

Seurojen historia vuodessa 1906

Vanhoillislestadiolaiset ovat kokoontuneet Suviseuroilleen lähes joka kesä vuodesta 1906 lähtien, sillä vain kahtena kesänä ne ovat jääneet järjestämättä. Vuonna 1906 perustettiin valtakunnallinen yhdistys, jonka tehtäväksi määriteltiin seurojen järjestäminen eri puolilla Suomea. Yhdistyksestä kehittyi seuroja nykyisin järjestävä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, joka tekee lähetystyötä myös ulkomailla.

Lähetystyötä tehdään Raamatun ja evankelisluterilaisen uskon, tunnustuksen ja opin pohjalta. Lähes kaikki rauhanyhdistysten jäsenet kuuluvat evankelis-luterilaiseen kirkkoon, ja monet toimivat erilaisissa kirkon viroissa ja luottamustehtävissä. Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on 700 maallikkopuhujaa ja sata pappia. Varsinaisen toiminnan organisoivat paikalliset rauhanyhdistykset eri puolilla Suomea.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.