Mainos

Suuttunut hoitaja löi kolmasti 97-vuotiasta potilasta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 60-vuotiaan hoitajan 97-vuotiaan potilaan pahoinpitelystä sakkoihin. Hoitaja löi Puotilan palvelutalossa vuonna 1915 syntynyttä vanhusta kasvoihin kolme kertaa.

Teko tapahtui syyskuussa 2012 Puotilan palvelutalossa. Käräjäoikeus antoi päätöksen perjantaina.

Sairaanhoitaja oli kiistänyt lyönnit. Tilanteessa dementikko vanhus oli sotkenut sänkynsä ja kätensä ulosteeseen ja hoitajan mukaan hän oli vain tehnyt työtään. Hän kertoi koskettaneensa naisen poskea sormilla ja käskenyt rauhoittumaan.

Kollega kertoi lyönneistä

Käräjäoikeus uskoi kuitenkin hoitotilanteessa mukana olleen toisen hoitajan kertomusta. Vuoteen toisella puolella olleen naisen mukaan 60-vuotias oli ollut hermostunut ja huutanut selvästi peloissaan olleelle vanhukselle. Vastaaja oli lyönyt suun alueelle avokämmenellä kolmasti. Todistaja arveli vanhuksen kovan huudon hermostuttaneen vastajaa.

Asianomistajaa ei oikeudessa kuultu hänen henkisen tilansa takia. Oikeus katsoi uhrin kokeneen lyömisen kivuliaana tai pelottavana, koska hätääntynyt nainen oli huutanut ”Anteeksi, älkää lyökö”.

Muut oikeudessa kuullut todistajat kertoivat syytetyn kovista otteista yleisestikin.

"Kova kokemus"

Oikeus katsoi, että lyönnit ovat olleet vanhukselle kova kokemus. Lyöjänä oli vielä hoitaja, johon vanhuksen on ollut voitava luottaa.

- Vastaaja on suuttunut hoidettavalle, joka henkisen tilansa vuoksi on sotkenut itsensä ulosteeseen ja lyönyt häntä kolme kertaa. Käräjäoikeus arvioi, että lyöntien lukumäärä ja henkisen tilansa vuoksi itsensä likaamista ymmärtämättömän hoidettavan lyöminen lisää teon moitittavuutta, oikeus lausui.

Hoitaja tuomittiin maksamaan 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan on 1200 euroa.

Valviran Julkiterhikki-rekisterin mukaan 60-vuotiaalla naisella on edelleen oikeus tehdä sairaanhoitajan työtä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.