Suussa sulava salmiakki ja lumoava lakritsi

Salmiakki ja lakritsi jakavat mielipiteet: niitä joko rakastaa tai vihaa. Katso parhaat reseptit mustista makeisista!

Salmiakki on perinteinen suomalainen makeinen, jota syödään lähinnä Pohjoismaissa ja Alankomaissa. Salmiakki on suolainen herkku, joka on väriltään valkoista, mutta värjätään ulkonäkösyistä mustaksi lääkehiilellä.

Salmiakkia käytetään makeisissa, alkoholijuomissa, leivonnaisissa ja onpa Suomessa nähty jopa salmiakkimarinoitua possua.

Lakritsia syödään Pohjoismaiden ja Alankomaiden lisäksi myös Britanniassa. Muualla se on harvinainen. Lakritsia valmistetaan lakritsikasvin juuresta ja se on saanut maineen laihduttajien makeisena: lakritsissa on hyvin vähän rasvaa ja vähemmän kaloreita kuin esimerkiksi suklaassa.

Tiikerikakku tai tiikerimuffinit salmiakkiraidoilla

Sydämenmuotoinen tai torvellinen kakkuvuoka (noin 2 l), noin 20 viipaletta. Tai muffinivuokiin, noin 20 kpl, vuokien koosta riippuen.

5 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2 dl sokeria
2½ tl leivinjauhetta
2½ tl vaniljasokeria
2½ dl kermaa, voi olla laktoositonta
3 kananmunaa
150 g juoksevaa margariinia (pullo)

1 dl appelsiinituoremehua

Raitoihin:

3 rkl salmiakkikastiketta tai salmiakkijuomaa
100 g salmiakkisuklaata tai -lakritseja pilkottuna tai turkinpippureita rouheena

Leivitykseen:

rasvaa
Myllyn Paras -korppujauhoja

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin.

Ota taikinasta 1/3 erilleen ja sekoita siihen salmiakkikastike-salmiakkilakritsiseos. Myös salmiakkisuklaa sopii hyvin raitoihin, sulata sitä varovasti salmiakkikastikkeessa.

Laita voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ensin vaalea taikinakerros, sitten tumma ja päälle vaalea. Paina taikinaa keskeltä alaspäin, niin että taikinaan tulee raitoja.

Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50-60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia ennen kumoamista. Kakkutaikinasta voi valmistaa myös Tiikerimuffineja: jaa vaaleaa taikina muffinivuokiin ja laita keskelle tumma taikinaa, kierrä hiukan sekaisin esim. pikkulusikalla.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

Salmiakki-lakritsiletut

7-8 kpl

4,5 dl vettä, kookosmaitoa, laimeaa mansikkamehua tai mausteista vichyä
0,5 dl salmiakki-lakritsikastiketta (valmista)
1 pss Myllyn Paras lettu- ja vohvelijauhoja

Täyte ja koristelu:

lakritsijäätelöä
salmiakki-lakritsikastiketta (valmista)
turkinpippureita tai lakuja
mansikoita

Vispaa lettujauhot salmiakki-lakritsikastikkeella maustettuun nesteeseen. Anna taikinan tekeytyä.

Paista pannulla isoja räiskäleitä, käytä paistamiseen rasvaa ainakin valurautapannulla. Muurinpohjalettuihin voi käyttää 5 dl nestettä.

Laita jokaiselle räiskäleelle jäätelöä, lakritsikastiketta, lakuja ja mansikoita. Nauti heti!

Lakritsimuffinit

noin 20 kpl

3½ dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 kananmunaa
100 g juoksevaa margariinia (pullo)
1 dl appelsiinituoremehua
200 g tavallista lakritsia ohuina viipaleina

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin. Jaa taikina muffini- tai silikonivuokiin ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

Mansikka-lakritsipiiras

4 pyöreää pientä piirasvuokaa tai 1 iso piirasvuoka

Piiraspohjat:

1 paketti Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Kypsälle pohjalle:

noin 3 dl mansikka-, vadelma- tms. marjasurvosta

Täytevaahto:

1 tölkki vaahtoutuvaa kevytkermavalmistetta (2½ dl, esim. Flora Vispi)
2 tl sitruunamehua
1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 tl vaniljasokeria
150 g lakritsia leikattuna pieniksi paloiksi

Koristeeksi:

mansikoita, vadelmia, kirsikoita tai muita marjoja
sitruunamelissan lehtiä

Jaa sulaneen taikinapaketin molemmat levyt kahtia eli saat näin pohjat 4:lle piiraalle, painele taikina vuokien pohjille ja reunoille. Tai vaihtoehtoisesti käytä koko taikina yhteen isoon piirasvuokaan.

Paista piiraspohjia 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 10 min (isoa piirasta noin 15-20 min) kauniin värisiksi. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää sitruunamehua ja -rahkaa. Mausta seos vaniljasokerilla ja karkkirouheella.

Levitä piiraille marjasurvosta ja sen päälle täytevaahto. Koristele mansikoilla, vadelmilla, kirsikoilla tms. marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

VINKKI: Voit käyttää täytevaahdon tilalla appelsiinijäätelöä, jonka maustat karkkirouheella. Säilytä torttu tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoamista ja koristele tuorein marjoin ja yrtein.

Reseptit: Arja Savela / Myllyn Paras
Kuvat: Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat