Mainos

Suuryritykset uhkaavat muuttaa Ruotsista

Ruotsalaiset suuryritykset aikovat tutkia, parantuisivatko niiden toimintaedellytykset, mikäli yritysten pääkonttorit siirrettäisiin ulkomaille. Taustalla on Ruotsin elinkeinoelämän ärtymys hallituksen veropolitiikkaan ja tuoreeseen ydinvoimaratkaisuun.

Ruotsin elinkeinoelämä on toistuvasti valittanut hankalista toimintaedellytyksistä Ruotsissa. Se on puhunut jopa yritysvihamielisyydestä, joka huipentui, kun hallitus yhdessä kahden oppositiopuolueen kanssa päätti sulkea Barsebäckin ydinreaktorin ennen aikojaan.

Myös Ruotsin korkea tuloverotus ärsyttää. Viime viikolla Ericssonin pääjohtaja Lars Ramqvist valitti, että Ruotsin kehno korkeakouluopetus ja kovat verot saavat lahjakkaat muuttamaan maasta. Hän huomautti, vaikka puolet yhtiön tuotteista valmistetaan täällä, niin vain kuusi prosenttia niistä myydään Ruotsissa.

Handelsbankenin hallituksen puheenjohtaja Tom Hedelius lyö lisää löylyä keskusteluun. Dagens Industri-lehdessä Hedelius ilmoittaa, että useat suuret ruotsalaiset vientiyritykset aikovat tutkia, millaisia etuja olisi yhtiöiden pääkonttorien siirtämisestä Ruotsin ulkopuolelle.

Lehti arvioi, että muuttoaikeissa ovat mm. Aga, Ericsson ja metsäyhtiö SCA. SCA:n puheenjohtaja Bo Rydin sanoo, että kysymys on huomattavasti vakavampi kuin poliitikot uskottelevat.

Kauppaministeri Leif Pagrotskyn mielestä tällaiset puheet ovat demokratian halveksuntaa. Näin halutaan taloudellisella vallankäytöllä saada läpi asioita, joita ei voitu toteuttaa vaalien avulla, Pagrotsky sanoo. Viimeistä puheenvuoroa aiheesta ei ole käytetty.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.