Mainos

Suurvenäläisyys nousussa Venäjällä?

Kansallisradikaali DPNI-järjestö vannoo kostavansa Pietarin kahakan. Järjestön mielenosoittajien kimppuun hyökänneiden tavoitteista tai taustasta ei ole täyttä selvyyttä, mutta epäiltyjen listalla ovat muun muassa anarkistit ja muut äärivasemmistolaiset ryhmittymät.

Laitonta maahanmuuttoa vastustava venäläinen DPNI-järjestö uhoaa verkkosivuillaan kostavansa Pietarin pioneeriaukiolla eilen tapahtuneen kahakan, jossa järjestön mielenosoitusta häirittiin väkivalloin. Järjestö vihjailee myös, että viranomaisilla on ollut sormensa pelissä hyökkäystä suunniteltaessa.

DPNI:n johtaja Aleksandr Belov sanoo, että järjestön mielenosoituksia suojaavat yleensä sekä miliisi että sisäministeriön Omon-yksiköt. Eilen Pietarin pioneeriaukiolla oli kuitenkin vain yksi miliisi, väittää Belov. DPNI uhoaakin kostavansa hyökkäyksen.

Pietarin pioneeriaukiolla eilen iltapäivällä käyty joukkotappelu on tuorein esimerkki Venäjällä viime viikkoina käydyistä etnisistä välienselvittelyistä. Kahakka käynnistyi kun DPNI oli pitämässä mielenosoitusta pioneeriaukiolla. Mielenosoituksessa tuettiin Kontupohjan venäläisväestön oikeuksia.

Kesken kokouksen noin 50 hengen ryhmä naamioituneita miehiä hyökkäsi DPNI:n edustajien kimppuun. Hyökkääjät olivat aseistautuneet veitsin, pulloin ja nyrkkiraudoin ja huusivat antifasistisia iskulauseita. Tappelun seurauksena kolme ihmistä vietiin sairaalaan. Loukkaantuneista yhden tila on vakava. Miliisi on pidättänyt parikymmentä henkilöä, heidän joukossaan alaikäisiä.

DPNI on saanut viime viikkoina paljon julkisuutta Kontupohjan levottomuuksien yhteydessä. Kontupohjassakaan eivät suinkaan kaikki ole innostuneita äärinationalistisena pidetyn DPNI:n tuesta. Joidenkin arvioiden mukaan DPNI:n taustapiruna hääräilee liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski.

Mielenosoittajien kimppuun hyökänneiden tavoitteista tai taustasta ei ole täyttä selvyyttä, mutta epäiltyjen listalla ovat muun muassa anarkistit ja muut äärivasemmistolaiset ryhmittymät. Mahdollisesti joukossa on yleishuligaaneja, jotka vain etsivät hyvää tappelua käyttäen poliittisia argumentteja verukkeenaan.

Civil Control-kansalaisjärjestön puheenjohtaja Boris Pustyntsev uskoo, että antifasisteiksi itseään kutsuvien väkivaltainen käyttäytyminen juontaa juurensa Britanniasta, jossa vastaavanlaisia yhteenottoja on tapahtunut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.