Mainos

Suurvallat jatkavat vääntöä Lähi-idän päätöslauselmasta

Britannian pääministeri Tony Blair uskoo, että päätöslauselmaehdotus Lähi-idän tilanteesta saadaan valmiiksi viimeistään huomenna. Venäjä vaatii Libanoniin välitöntä humanitaarista tulitaukoa.

Venäjä vaatii pikaista humanitaarista tulitaukoa Libanonin alueelle, missä Israel jatkaa sotatoimiaan. Sen mielestä YK:n turvallisuusneuvoston pitäisi päättää humanitaarisesta tulitauosta heti, eikä jäädä odottamaan laajemman päätöslauselmaluonnoksen valmistumista.

- Jos tämänhetkisestä (päätöslauselma)luonnoksesta on edelleen erimielisyyksiä, YK:ssa pitäisi heti hyväksyä lyhyt päätöslauselma humanitaarisesta tulitauosta, totesi apulaisulkoministeri Andrei Denisov lausunnossaan.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Venäjä ei ilmeisesti aio tukea mitään Lähi-idän päätöslauselmaesitystä YK:n turvallisuusneuvostossa, ellei esityksellä ole Libanonin hyväksyntää. Venäjän YK-lähettilään Vitali Tshurkinin mukaan esityksiä, jotka ovat Libanonille "hyödyttömiä", ei voida kannattaa.

Blair: Päätös viimeistään huomenna

Britannian pääministeri Tony Blair sanoo uskovansa, että päätöslauselmaehdotus saadaan sorvattua viimeistään huomenna.

- Päätöslauselma on saatava valmiiksi huomiseen mennessä. Sen jälkeen käymme käsiksi muihin asiaan liittyviin ongelmiin, Blair sanoo.

- Uskon voivamme saada aikaan sen, mitä Libanonin hallitus haluaa ja myös sen, mitä Israelin hallitus haluaa: Libanonin hallinnon ottavan täyden vastuun omasta alueestaan niin, ettei jää tyhjiötä, jonka Hizbollahin sotilasvoimat voivat täyttää, pääministeri jatkaa.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier taas uskoi aamulla sovun päätöslauselmasta jo syntyneen.

Steinmeier korosti, että päätöslauselma olisi todellinen mahdollisuus saada alueelle tulitauko. Hänen mukaansa prosessin onnistuminen vaatii kuitenkin, että sekä Israel että Libanon suostuvat kansainvälisten rauhanturvajoukkojen lähettämiseen maiden raja-alueelle.

Steinmeierin mukaan päätöslauselmasta päästäneen äänestämään tällä viikolla.

Myös ihmisoikeusneuvosto keskustelee Libanonin tilanteesta

YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu tällä viikolla erityisistuntoon käsittelemään Libanonin tilannetta. Israelin uskotaan saavan kokouksessa ankaraa arvostelua osakseen.

Tapaaminen järjestetään Genevessä todennäköisesti torstaina tai perjantaina. Kokouksen kutsui koolle Tunisia 16 maan tukemana. Tunisian lähettilään mukaan istunnossa tulee käsitellä Israelin "raakoja ihmisoikeusrikoksia" Libanonissa. Yhtenä esimerkkinä mainittiin "Qanan joukkomurha", jossa ainakin 28 libanonilaissiviiliä sai surmansa.

Ihmisoikeusneuvosto ei voi käyttää pakkokeinoja, vaan sen päätöksillä on ennen kaikkea moraalista painoarvoa. Myös Suomi kuuluu 47 jäsenmaan neuvostoon. Israel tai Yhdysvallat eivät ole sen jäseniä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.