Mainos

Suurten kaupunkien valtuutetut havittelevat innokkaimmin jatkopaikkaa

Joka kahdeksas suurten kaupunkien valtuutetuista uskoo luopuvansa paikasta. Alle 5 000 asukkaan kunnissa nykyvaltuutetuista alle viidennes aikoo asettua uudelleen ehdolle.

Suurten kaupunkien valtuutetuilla on vahvat halut jatkaa työssään myös seuraavalla vaalikaudella. Tuoreen selvityksen mukaan runsaat 40 prosenttia yli 45 000 asukkaan kaupunkien valtuutetuista aikoo lähteä ensi syksynä kamppailemaan valtuustopaikastaan. Vain joka kahdeksas valtuutettu uskoo luopuvansa paikasta.

Alle 5 000 asukkaan kunnissa nykyvaltuutetuista alle viidennes aikoo asettua uudelleen ehdolle. Aiemmissa vaaleissa noin kolmannes istuvista valtuutetuista on jäänyt ehdokasasettelun ulkopuolelle.

Kysely on osa suurempaa KuntaSuomi-tutkimusta, joka tehtiin myös vuosina 1996 ja 2000 kunnallisvaalien alla. Valtuutettujen jatkohalut ovat pysyneet kaiken aikaa lähes muuttumattomina. Kuntatalouden alamäelläkään ei näytä olevan vaikutusta asiaan.

- Suurista kaupungeista jo kerran valtuustoon päässeiden on täytynyt aika paljon satsata asian eteen. Pienissä kunnissa taas on paljon valtuustopaikkoja suhteessa väkilukuun. Valintakynnys on siis huomattavasti matalampi kuin suurissa kunnissa, selvittää tutkija Sari Pikkala Åbo Akademista.

Äänet henkilöille eikä puolueille

Kunnallisvaalien äänestysprosentti romahti 1990-luvun lopulla, ja viime kunnallisvaaleissa se oli 55. Äänestysinnon lasku on ollut huomattavaa erityisesti suurissa kaupungeissa. Maaseutukunnissa äänestysinto pysyttelee melko tasaisena.

Vaikuttaa myös siltä, että vaaleissa äänet annetaan henkilöille, ei puolueelle. Pikkala viittaa vuoden 2000 vaalien aikana tehtyyn kyselyyn, johon osallistui noin 15 000 ihmistä. Heiltä kysyttiin, äänestävätkö he henkilöä vai puoluetta.

Henkilöä piti tärkeimpänä 90 prosenttia äänestäjistä ja 52 prosenttia äänesti puoluetta.

- Tällainen trendi tuntuu jatkuvan eli politiikka henkilöityy, sanoo Pikkala.

Valtuutettujen intoa jatkaa luottamustoimessaan kyseltiin 47 kunnasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.