”Suurpetojen salatappajilla yhteisön suoja”

Suomessa paljastuu vuosittain lukuisia luonnonsuojelurikoksia, joissa eläimiin turhautuneet henkilöt ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Viimeksi eilen uutisoitiin saarijärveläismiehestä, joka tuhosi ainakin 140 rauhoitetun naurulokin pesää. Mies oli kyllästynyt lokkiyhdyskunnan aiheuttamaan meluun ja likaan.

- Tuntuu kyllä pahalta. Surullista, ettei henkilö ei ole sietänyt enää luontoa lähellään. Pesien hävittäminen vain sen vuoksi, että luonto nyt kiusaa, tuntuu aika ajalle tyypilliseltä käyttäytymiseltä, pohti Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa.

Niemisen mukaan oikeuden ottaminen omiin käsiin on yleistä etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

- Yhteisö suojelee niitä henkilöitä, jotka toimivat lainvastaisesti. Se, että rauhoitetun ja uhanalaisen ahman pesään on työnnetty tärpättiä, ei varmastikaan ole vain rikoksen tehneen henkilön tiedossa, toteaa Nieminen.

Niemisen mukaan suurpetoja surmataan Suomessa myös muun muassa lynksaamalla eli suurpedon yli ajetaan moottorikelkalla.

- Tekijät nauttivat yhteisön suojaa. Siellä myös pelotellaan ihmisiä.

Suomalaisten suurpetoja kohtaan tuntema pelko hämmästyttää Niemistä.

- Viime vuosisadalla ei yksikään ihminen kuollut Suomessa suden suuhun. Pelko on täysin ylimitoitettua suhteutettuna esimerkiksi liikenteen aiheuttamaan vaaraan. Silti noin 32 prosenttia suomalaisista pelkää sutta. Pelko on todennäköisesti lähtöisin kansansaduista, eikä todellisista tilastoista.

Katso viestintäpäällikkö Matti Niemisen haastattelu (Huomenta Suomi 26.5.2010)

Lue myös:

    Uusimmat