Suurmoskeijan rakentaminen Kölniin kuohuttaa Saksassa

Kölnin arkkipiispa sanoo Euroopan suurimpiin kuuluvan moskeijahankkeen herättävän "kielteisiä tunteita". Saksalainen kardinaali sanoo puolestaan, että islamilaisuuteen ei pitäisi suhtautua "kritiikittömän suvaitsevaisesti". Kölnin muslimijohtaja sanoo olevansa yllättynyt moskeijahankkeen herättämästä vastustuksesta.

Kaavailut Euroopan suurimpiin kuuluvan moskeijan rakentamisesta Kölniin ovat nostattaneet vastarintaa ja ristiriitoja Saksassa. Keskiaikaisesta tuomiokirkostaan kuulussa Kölnissä hanketta ovat arvostelleet etenkin katoliset kirkonmiehet.

Kölnin runsaasta miljoonasta asukkaasta on tätä nykyä 12 prosenttia muslimeja. Saksan turkkilaisten DITIB-järjestö haluaa rakentaa 55 metriä korkean moskeijan, johon mahtuisi jopa 4000 ihmistä. Rakennustöiden on määrä alkaa jo tänä vuonna yksityisten lahjoitusten ja pankkilainan turvin.

Moskeija jäisi edelleen selvästi tuomiokirkon varjoon, sillä tuomiokirkon kaksoistornit kohoavat 157 metrin korkeuteen. Moskeijaa ei myöskään rakennettaisi Kölnin keskustaan, vaan Ehrenfeldin esikaupunkialueelle.

Kölnin katolinen arkkipiispa Joachim Meisner on sanonut moskeijahankkeen herättävän "kielteisiä tunteita". Meisner sanoo myös ymmärtävänsä kaupunkilaisia, jotka suhtautuvat moskeijaan varauksin.

Kardinaali Karl Lehmann on puolestaan sanonut, että islamilaisuuteen ei pitäisi suhtautua "kritiikittömän suvaitsevaisesti".

Muslimijohto hämmästynyt

Tunnettu juutalainen kirjailija Ralph Giordano on niin ikään vaatinut moskeijahankkeen pysäyttämistä, koska se hänen mukaansa johtaisi vain väestöryhmien välisten ristiriitojen kasvuun.

Giordano on moskeijaa vastustaessaan ajautunut, todennäköisesti kummankin osapuolen mielestä, hankalan lähelle äärioikeistolaisia. Näiden ryhmittymä Kölnissä on julistanut hankkeen "eurooppalaisen yhteiskunnan hiipivän islamisoinnin" symboliksi.

Kölnin muslimijohtaja Bekir Alboga sanoo olevansa yllättynyt moskeijahankkeen herättämästä vastustuksesta.

- Kristityillä on kirkkonsa ja juutalaisilla synagogansa, ja me haluamme rukoilla moskeijassa, Alboga sanoo.

- Tämä ei koske vain Kölniä, vaan koko Saksaa, saksalaisia ja saksalaista demokratiaa. Tämä on esimerkkitapaus Euroopalle ja myös islamilaiselle maailmalle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat