Mainos

Tukes torppasi suurmoskeijan Helsingin Hanasaareen

Muslimeille suunniteltua dialogikeskusta ja suurmoskeijaa ei tule Helsingin Hanasaareen. Tonttivarauksen esti alueella sijaitseva voimalaitos ja sen aiheuttama vaara ympäristölle.

– Voimalaitoksen toiminta voi aiheuttaa vaaratilanteita. Koska keskuksessa tulisi olemaan suuri ihmismäärä kerralla, sitä ei voi sijoittaa tontille, kertoo kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim.

Asiasta keskusteltiin pelastuslaitoksen kanssa ja myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES antoi asiasta lausuntonsa kesän alussa. 

Veltheimin mukaan Helsingissä on myös alueita, jossa esimerkiksi asuntojen kaavoittaminen on kielletty mahdollisen ammoniakkivuodon vuoksi.  

Tontin haku alkaa uudelleen

Keskukselle soveltuvaa uutta tonttia etsitään tiiviissä yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston ja kiinteistöviraston kesken.

– Käydään läpi mahdollisia paikkoja sillä tavalla, että ne täyttäisivät kriteereitä, joita hakijalla on ollut. Etsimme hyvien liikenneyhteyksien varrelta paikkaa, johon mahtuisi tämä keskus, sanoo Veltheim.

Hän uskoo, että paikka löytyy vuoden loppuun mennessä.

– Pyrimme löytämään paikan kantakaupunginalueelta. Jos siellä järjestetään isompia tilaisuuksia, olisi hyvä, jos paikalle pääsisi mahdollisimman helposti joukkoliikenteellä ja kevyellä liikenteellä myös, sanoo Veltheim.

Edistäisi monikulttuurisuutta

Hankkeen suunnittelijoiden mukaan keskuksen tarkoituksena olisi edistää kulttuurien ja uskontojen välistä vuoropuhelua sekä tarjota erityisesti muslimiyhteisön ja muiden asukkaiden tarvitsemia palveluja. Keskukseen sijoittuva suurmoskeija taas palvelisi muslimiyhteisöä, mutta toimisi kaupungissa vierailukohteena ja myös kansainvälisenä nähtävyytenä.

Keskuksen kokonaiskustannuksiksi on kaavailtu yli 100 miljoonaa euroa. Hankkeen alkurahoitus tulisi Bahrainista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.