Suurmielenosoitus Berliinissä Kristalliyön vuosipäivänä

Ainakin 200 000 ihmistä marssi tänään Berliinissä vastustaakseen rasismia, äärioikeistolaisuutta ja ulkomaalaisvastaisuutta. Mielenosoittajien kärjessä kulki Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Saksan presidentin Johannes Raun mukaan mielenosoittajat antavat selvän viestin siitä, että Saksa on vähemmistöihin ja ulkomaalaisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Rau varoitti samalla, että rasismi on myrkyttänyt liian monen nuoren mielen.

-Tämä on häpeä meidän maallemme, Rau sanoi mielenosoittajille. Saksassa järjestettiin lukuisia mielenosoituksia ja joukkotapahtumia Kristalliyön vuosipäivänä. Marssien järjestäjinä olivat kaikki Saksan merkittävät puolueet, ammattijärjestöt ja talouselämän etujärjestöt.

Mielenosoituksilla saksalaiset muistivat natsien toimeenpanemaa ensimmäistä pogromia eli juutalaisiin kohdistunutta väkivallan aaltoa 9. marraskuuta 1938. Kristalliyön aikana poltettiin useita synagogia, tuhottiin juutalaisten kauppoja ja tuhansia juutalaisia pahoinpideltiin ja tapettiin pääkaupungin kaduilla.

Berliinissä mielenosoitus aloitettiin seppeleenlaskulla pääkaupungin uuden synagogan luona. Saksan juutalaisten keskusneuvoston johtaja Paul Spiegel kehotti Berliinissä pitämässään puheessa saksalaisia olemaan kääntämättä päätään toisaalle, jos he näkevät uusnatsien väkivallantekoja.

-Vain harva meistä on sankari, mutta kaikki meistä voivat kutsua paikalle poliisin, hän sanoi. Spiegelin mukaan suurin osa saksalaisista on antisemitismiä ja uusnatsien ideologiaa vastaan. Saksassa asuu nykyään noin 85 000 juutalaista.

Rasistinen väkivalta on viime aikoina lisääntynyt Saksassa. Hallitus pyysi eilen maan korkeinta oikeuslaitosta, perustuslakituomioistuinta, pohtimaan uusnatsien Kansallisdemokraattisen puolueen (NPD) toiminnan kieltämistä.

Suomen kirkolta anteeksipyyntö

Kirkko on pyytänyt anteeksi vaikenemistaan juutalaisvainoista.

Kirkolliskokous toteaa laatimassaan anteeksipyynnössä, että "Yhdenkin juutalaisen luovuttaminen (natsi-Saksalle) oli synti". Mietinnössä sanotaan myös, että jo pelkkä vaikeneminen syrjinnästä ja väkivallasta tekee syylliseksi niin Jumalan kuin ihmistenkin edessä".

Kirkolliskokouksen mielestä seurakunnissa pitäisi lisätä opetusta juutalaisuudesta sekä juutalaisuuden ja kristinuskon yhteisistä juurista. Myös Lutherin suhdetta juutalaisuuteen pitäisi kirkolliskokouksen mielestä selvittää laajemmin.

(MTV3-STT-TT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat