Mainos

Suurliitos ei saa kannatusta pk-seudulla

Pääkaupunkiseudun asukkaat vastustavat kyselyn mukaan suurta kuntaliitosta. Voimakkainta Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten muodostaman kuntaliitoksen vastustus on Espoossa.

Kaksi kolmesta espoolaisesta ei haluaisi, että neljä kuntaa yhdistyisivät yhdeksi kaupungiksi.

Vantaalla vastustus on laimeampaa kuin Espoossa ja Helsingissä. Vantaalla kannatus ja vastustus ovat likipitäen tasoissa, vastustajia on 47 prosentiia ja kannattajia 46 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Sen sijaan vain Helsingin ja Vantaan yhdistäminen saattaisi kyseisissä kaupungeissa mennä paremmin läpi kuin neljän kaupungin suurliitos. Tähän viittaa kysymys, jossa tiedusteltiin mielipidettä selvityksen tekemisestä Helsingin ja Vantaan yhdistämisestä.

Selvityksen käynnistämistä Helsingin ja Vantaan yhdistymisestä kannattaa sekä Helsingin, Vantaan että Espoon asukkaat. Vantaalaisista peräti 78 prosentiia kannattaa Helsingin ja Vantaan yhdistämisen etujen ja haittojen kartoitusta, helsinkiläisistäkin 65 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Taloustutkimuksen MTV 3:lle ja Suomen Lehtiyhtymälle tekemästä tutkimuksesta. Sitä varten haastateltiin hieman yli 3 000 täysi-ikäistä asukasta Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Kiviniemi haluaa selvittää pian kuntaliitoksen

Keskustalainen hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi haluaa selvittää pääkaupunkiseudun kuntien liitoksen mahdollisimman pian.

- Viime viikkojen tunneperäinen keskustelu vahvistaa käsitystäni siitä, että pääkaupunkiseudun kuntien yhdistymisen eduista ja haitoista on nopeasti laadittava perusteellinen selvitys. Jos edut ovat selkeitä ja asukkailta tulee liitokselle vihreää valoa, on yhdistymisessä myös edettävä, Kiviniemi sanoo.

Hän sanoi olevansa ministerinä heti valmis selvityksen tekoon, jos kaupungit sitä haluavat.

Kiviniemi kuitenkin korosti, että selvitystyössä on kaikkien pääkaupunkiseudun kuntien oltava vapaaehtoisesti mukana: yksipuolinen selvittäminen koetaan Sipoo-tapaukseksi. Osa Sipoosta liitetään vuodenvaihteessa Helsinkiin ns. pakkoliitoksella. Kiviniemi sanoi uskovansa, että kuntavaalien jälkeen uudet valtuustot ovat keskustelun kypsyttäminä valmiita selvityksen tekoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.