Mainos

Suurlakko lamauttaa Tanskan

Noin puoli miljoonaa tanskalaista aloitti tänään lakon, joka on laajin maassa 13 vuoteen. Etukäteen oli ennustettu, että lakko lamauttaa koko yhteiskunnan, mutta vielä tänään maa näytti pinnalta katsottuna toimivan normaalisti.

Muutaman päivän kuluttua koko Tanskan odotetaan kuitenkin lamaantuvan. Jos lakko jatkuu muutaman viikon, se aiheuttaa yritysmaailmalle miljardien kruunujen tappiot menetettyinä vientituloina.

Teurastamojen odotetaan kahden viikon kuluessa menettävän yli miljardi kruunua, puutarhureita lakko koettelee parhaaseen sesonkiaikaan ja saattaa johtaa konkursseihin. Kalastuselinkeino menettää suuria vientitilauksia. Suuret tanskalaiset teollisuusyritykset pelkäävät, että Tanskan uskottavuus tavaroiden toimittajana on pian mennyttä.

Tanskan pankki pelkää palkankorotuksia

Tanskan keskuspankki pelkää lakon johtavan suuriin palkankorotuksiin, mikä puolestaan johtaisi siihen, että talouden kasvu lakkaisi. BG-pankki puolestaan laskee, että kolmessa viikossa lakko aiheuttaa 6-8 miljardin liiketappiot. Maanantaina tanskalaisia askarruttivat kuitenkin paljon maallisemmat asiat. Harjoiteltuaan jo viikonvaihteen jonottamista kaupoissa tanskalaiset aloittivat maanantaina uuden hamstrauksen. Vähittäismyyntiliikkeiden kannalta päivä olikin erinomainen - hyllyt ja varastot tyhjenivät.

Lisää rahaa ja ylimääräinen lomaviikko

Lakkoa kannatti viime perjantain äänestyksessä noin 55 prosenttia palkansaajista. Ammattiliittojen keskusjärjestö LO onkin nyt sitä mieltä, että vastapuolen on iskettävä pöytään enemmän rahaa ja yksi ylimääräinen lomaviikko.

LO olisi valmis uusiin neuvotteluihin, kun taas Tanskan työnantajajärjestö DA ja teollisuusliitto torjuvat ajatuksen. Tiistaina on luvassa lakkolaisten mielenosoitus työnantajaliiton rakennuksen edustalla Kööpenhaminan Raatihuoneen torilla. Tanskan hallitus ei aio ainakaan toistaiseksi puuttua lakkoon, vaan antaa työmarkkinaosapuolten yrittää ensin selvittää itse kiistansa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.