Mainos

Suurlahjoitus Ruotsista Itämeren pelastamiseksi

Ruotsalainen liikemies perusti säätiön Itämeren auttamiseksi, jonka tieteelliseksi johtajaksi tulee Åbo Akademien Erik Bonsdorff.

Ruotsalainen liikemies Björn Carlson on tehnyt suurlahjoituksen Itämeren pelastamiseksi.

Carlson lahjoitti 500 miljoonaa kruunua eli noin 53 miljoonaa euroa uudelle, hänen mukaansa nimetylle säätiölle.

-Olen huolissani Itämeren tilasta ja haluan tehdä jotain konkreettista sen pelastamiseksi, Carlson kertoo.

Uuden säätiön tehtävänä on edistää poikkitieteellistä toimintaa Itämeren pelastamiseksi. Sen tieteelliseksi johtajaksi on palkattu professori Erik Bonsdorff Åbo Akademista Turusta.

70-vuotta täyttänyt Carlson perusteli lahjoitustaan sanomalla, että Itämeren tilasta puuttuu kokonaiskäsitys. Hän haluaa edistää kansainvälistä toimintaa Itämeren heikkenevän tilan kääntämiseksi.

- Odotan, että 10-12 lähivuoden aikana saisimme nähdä konkreettisia aloitteita ja tuloksia eikä vain selvityksiä, Carlson sanoo.

Uusi säätiö sijoitetaan Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian suojiin, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Maailman luonnonsäätiö WWF.

Erik Bonsdorffia kysyttiin uuden Itämeri-säätiön tieteelliseksi moottoriksi viime keväänä. Säätiön työkenttänä on koota tutkimustuloksia ja tehdä laadukkaita ja korkeatasoisia analyyseja ja suosituksia. Valtiot voivat hyödyntää niitä ja uskaltaa tehdä ympäristöpäätöksiä niiden avulla.

- Itämeren tila on tällä hetkellä erittäin huono ja kouluarvosanana se olisi nelosen arvoinen. Mutta se nelonen on annettava tietysti meille ihmisille, jotka emme ole Itämerta hoitaneet, professori Erik Bonsdorff kertoi Tukholmassa.

Bonsdorffin mukaan lahjoitusvaroja ei ole tarkoitus säästellä, vaan käyttää tehokkaasti tulevan 10-12 vuoden aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.