Mainos

Suurlähettiläs: Yhdysvalloilla on nyt yhdessä tekemisen meininki

Suomen suurlähettiläänä Washingtonissa molempien Persianlahden sotien aikana toiminut Jukka Valtasaari katsoo Yhdysvaltain presidentin ottaneen uuden suunnan Irakin ja Lähi-idän tilanteeseen.

Sotatoimet Irakissa loppuivat virallisesti tänään. Presidentti Barack Obama antoi heti aamuyöstä Suomen aikaa uuden arvionsa Irakin tilanteesta ja Yhdysvaltojen osuudesta sen tulevaisuudessa.

Valtasaari sanoi MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että Obaman puheessa korostui vahvasti uusi yhdessä tekemisen henki.

- Afganistanin sodan alkaessa silloinen presidentti puhui Irakista "me itse - me yksin kyllä hoidamme" -asenteella. Natoa ei kaivattu avuksi. Nyt Obama puolestaan sanoo, että "me olemme yhdessä Irakin hallituksen kanssa tekemässä tulevaisuutta".

Yhdysvallat antoi viimeksi toukokuussa ulkopoliittiset linjauksensa. Tiivistettynä ne ovat: vakaus Lähi-idässä ja ydinaseet pois terroristien käsistä.

Valtaojan mukaan vakauden saavuttamiseksi Irak-Iran akselilla tarvitaan lähes maailmanlaajuista yhteistyötä.

- Tämä on tyypillisesti asia, mitä kukaan ei voi hoitaa itsekseen, vaan siihen tarvitaan Kiina, Venäjä, Pakistan, Intia ja Länsi yhdessä. Sekä vielä paikalliset tekijät.

Vaikka Valtasaaren mielestä Obama on suoritunut tehtävästään vaikeana talouden aikana hyvin, epäilee hän, että Obaman Irak-linjauksista tullaan kuitenkin kysymään: Onko tähän vielä edellytyksiä?

(MTV3)

Katso Jukka Valtasaaren haastattelu (Huomenta Suomi 1.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.