Mainos

Suurlähettiläs: Kidutus rutiinia Uzbekistanissa

Olen saanut ensi käden tietoja tuhansien ihmisten kidutuksesta Uzbekistanissa, kertoo Britannian Uzbekistanin-suurlähettiläs Craig Murray.

Britannian Uzbekistanin-suurlähettiläs Craig Murray sanoo Uzbekistanin viranomaisten kiduttavan rutiininomaisesti vankeja ja poliittisia vastustajia. Murray kertoo Guardian-lehden haastattelussa saaneensa ensi käden tietoja tuhansien ihmisten kidutuksesta Uzbekistanissa.

Murray syytti haastattelussa myös Yhdysvaltoja kaksinaismoraalista. Yhdysvallat antaa hänen mukaansa miljoonia dollareita terrorismin vastaisen sodan edistämiseksi samoille uzbekeille, joita Yhdysvaltojen ulkoministeriö syyttää kidutuksen käyttämisestä.

Murray huomautti jo 2002 julkisessa puheessa Uzbekistanissa, että demokratia maassa ei toimi. Murrayn mukaan puhe herätti pahaa verta niin Uzbekistanin kuin Britannian ulkoministeriönkin johdossa. Murray toteaa kuitenkin Guardianille:

- Ei ole järkeä ylläpitää cocktailkutsusuhteita fasistiseen hallitukseen.

43-vuotias Murray on Britannian nuorimpia suurlähettiläitä. Hän sanoo pitävänsä epätodennäköisenä, että hänen lähettiläskauttaan Uzbekistanissa jatketaan sen jälkeen kun nykyinen toimikausi päättyy syksyllä 2005.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.