Mainos

Suurlähettiläs: Egyptin asevoimilla mahdollisuus muuttaa kriisin suunta

Egyptissä kymmenettuhannet presidentin kannattajat ja vastustajat osoittavat parhaillaan mieltään Kairossa ja Aleksandriassa. Mielenosoitus on toistaiseksi sujunut rauhallisesti.

Iltapäivällä ja illan hämärtyessä väkijoukot alkoivat liikkua sekä Kairossa että maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Aleksandriassa. Aluksi energia kanavoitiin tarmokkaisiin joukkohuutoihin.

Armeija ja poliisi ovat muun muassa eristäneet Kairon keskeisen Tahririn aukion ja presidentinpalatsin pitääkseen osapuolet loitolla toisistaan. Turvatoimia on kiristetty sitten viime viikon, jolloin mielenosoitukset johtivat verisiin katutappeluihin.

– Onneksi toistaiseksi on vältytty yhteenotoilta. Käsittääkseni tämä johtuu sitä, että molemmat osapuolet varovat nyt vähän enemmän, arvioi Suomen suurlähettiläs Kairossa Roberto Tanzi-Albi MTV3 Uutisille.

Asevoimat kriisin keskiössä

Rauhoittaakseen paineita tämän päiväisen mielenosoituksen yllä, Egyptin puolustusministeri on kutsunut presidentti Mohamed Mursin vastustajat ja kannattajat neuvotteluihin huomenna presidentin kanssa.

– Tapaamisen järjestäminen on mielenkiintoinen osoitus siitä, kuinka halvaantunut Egyptin poliittinen elämä on, että asevoimien täytyy tällä tavoin laukaista tilanne, arvioi suurlähettiläs Tanzi-Albi. – Jos tapaaminen toteutuu huomenna, se merkitsee jonkinlaista uutta käännettä tässä kriisissä. Kuvaavaa kyllä, sen käänteen on saanut aikaiseksi Egyptin asevoimat.

Egyptin mielenosoituksissa on kyse presidentti Mohamed Mursin ajamasta perustuslaista, jota on arvosteltu islamistiseksi ja ihmisoikeuksia loukkaavaksi. Perustuslakiehdotuksesta järjestetään kansanäänestys lauantaina.

– Tämä perustuslakiehdotus itsessään ei muuta Egyptiä islamistiseksi, mutta toki se tarjoaa oikeissa olosuhteissa sellaisen poliittisen kehityksen, mikäli sitä halutaan ja mikäli lainsäädäntövaltaa käytetään siihen suuntaan. Siellä on länsimaisen silmin katsottuina sellaisia pykäliä, joissa islamia korostetaan, suurlähettiläs arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.