Suurlähettiläs: Alueella ollut kolmas suomalainen palaamassa Kabuliin

Avustusjärjestö IAM:lla on ollut Heratissa kolmaskin suomalainen avustustyöntekijä, vahvistaa IAM:n toiminnanjohtaja Heidi Mäkilä.

Mäkilän mukaan kolmas avustustyöntekijä ei ollut samassa taksissa, johon kaksi suomalaista ammuttiin tänä aamuna.  

– Iskun kohteena oli vain nämä kaksi henkilöä, sanoo Afganistanissa parhaillaan oleva Mäkilä.  

Suomen Kabulin-suurlähettilään Ari Mäen mukaan kyseinen avustustyöntekijä on parhaillaan matkalla Kabuliin. Mäkilä ei vahvistanut tietoa eikä arvioinut, lähtevätkö kolme jäljelle jäävää IAM:n suomalaista takaisin Suomeen tapauksen takia.  

– Minä olen tällä hetkellä toiminnanjohtajan sijainen, joten olen organisaation viimeinen, joka lähtee maasta, Mäkilä sanoo.  

Suomalaisia on tällä hetkellä IAM-järjestön kautta Afganistanissa viisi, mukaan lukien kaksi tänään surmattua. Mäkilän mukaan kolme oli Heratissa, jossa järjestöllä on projekteja liittyen kyläyhteisöjen kehittämiseen, lukutaidottomien naisten bisneskoulutukseen sekä mielenterveyteen.  

– Lähipäivinä arvioidaan, miten tämä vaikuttaa IAM:n toimintaan Heratissa ja koko maassa, sanoo Mäkilä.  

Mäkilän mukaan tapahtumien kulusta tiedotetaan lisää huomenna, kun uhrien omaiset on tavoitettu.  

SPR:n edustaja: Afganistanin turvallisuustilanne heikentynyt 

Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt viime vuosina avustustyöntekijöiden osalta, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.  

– Voi sanoa, että vielä kymmenen vuotta sitten tilanne oli hyvä, mutta sitten se on konfliktin aikana koko ajan heikentynyt. Nyt on jo niin, että Punaisen Ristin työntekijät eivät kävele kadulla Kabulissa, vaan liikutaan autolla, Löövi kertoo.  

Herat ei ole Löövin mukaan ollut niin tukala paikka, vaan siellä järjestön väki on kävellytkin kaupungilla. Suomalaisia työntekijöitä ei Punaisella Ristillä Heratissa ole.

Avustustyöntekijöiden turvallisuuden näkökulmasta Afganistanissa on Löövin mukaan tärkeintä oma käytös ja ympäristön lukeminen.  

– Turvallisuus rakentuu siitä, miten paikalliset kokevat meidän työmme. Teot puhuvat enemmän kuin mikään muu. Jos tehdään hyvää työtä ja autetaan ihmisiä, silloin paikalliset yhteisöt luovat sen turvallisuuden.  

Löövi kuitenkin korostaa, että on erittäin vaikea ennustaa, mikä on muuttunut niin, että juuri nyt tällainen isku on tehty. Hän muistuttaa, että International Assistance Mission (IAM) on työskennellyt Afganistanissa kauan.  


Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.