Suuripään väärennysjuttu hovioikeudessa

Sisäministeriön poliisiosaston ylikomisarion Keijo Suuripään väärennysrikosjutun käsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa tänään. Aiemmin Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Suuripään sakkoihin, koska hän oli esittänyt ralliautostaan väärät tunniste- ja rekisteritiedot Belgiassa 1998 ajetussa poliisien EM-rallissa.

-Jos kysymyksessä olisi mikä tahansa muu ammattikunta (kuin poliisit), emme istuisi oikeudessa. Tämä tapaus osoittaa, kuinka pitkälti ammattikateus vaikuttaa. Miten näin pieni asia kuin poliisin harrasteralli voi saada näin suuret mittasuhteet, hämmästeli asianajaja Ari Huhtamäki tänään.

Suuripää sanoi olevansa Huhtamäen kanssa täysin samaa mieltä. Valtionsyyttäjä Pekka Koponen puolestaan korosti, että auton tunniste- ja rekisteritietojen muuttaminen omatoimisesti ei voi olla sallittua.

Käräjäoikeudessa sai jutussa tuomion myös neljä muuta syytettyä. Oikeus määräsi sakkoja kartanlukijana toimineen Suuripään ralliparille, autoa ajaneelle heinolalaiselle ylikonstaapelille. Lisäksi tuomion sai kolme ralliauton vuokranneen yrityksen edustajaa, joita Huhtamäki edustaa hovioikeudessa. Kolmikko oli osallisina rekisteriotteen muokkaamisessa tai auton kuljettamisessa Belgiaan. Kaikki syytetyt kiistivät syytteet hovioikeudessa.

Ilmiannon syynä kosto?

Suuripää totesi tänään, että hovioikeus hyväksyi jutussa todistajaksi hänen nimeämistään seitsemästä todistajasta yhden.

-Olimme kutsuneet todistajiksi Belgian rallin katsastusmiehet. Hovioikeus ei hyväksynyt heitä. Aiemmin Suuripää on väittänyt, että oikeusprosessiin johtaneen rallin ilmiannon taustalla oli kosto. Hän sanoi tuolloin olevansa syvästi huolissaan poliisien keskinäisestä kateudesta. Suuripää on ollut Belgian ralliin liittyen syytettynä myös lahjusrikkomuksesta. Hovioikeus hylkäsi tämän syytteen vuonna 2000. Suuripää oli lisäksi yli kaksi vuotta pidätettynä rikosylitarkastajan virasta sisäministeriössä.

Ennakkopäätös ulkomaiden tiedoista

Hovioikeus teki tiistaina päätöksen siitä, miten ulkomailta saatu todistusaineisto tulee ottaa jutussa huomioon. Oikeus katsoi, että ajoneuvon asiakirjan väärentäminen olisi rangaistavaa myös Belgiassa sekä juttuun niin ikään liittyvässä Argentiinassa.

-Tämä päätös oli Suomessa ennakkotapaus. Se linjaa, mitä ja miten näyttöä voi saada ulkomailta, arvioi valtakunnansyyttäjä Koponen. Koponen vaihdettiin sekä väärennys- että lahjusjutun syyttäjäksi 1999, kun hovioikeus oli katsonut valtakunnansyyttäjä Jukka Rappen esteelliseksi.

Tänään hovioikeus kuitenkin päätti, että Rappe ei ollutkaan väärennysjutussa esteellinen. Tällä kertaa hovioikeus noudatti korkeimman oikeuden tulkintaa. KKO katsoi hovioikeuden tehneen lahjusjutussa virheen, kun se tulkitsi vain vastaajan väitteen perusteella Rappen esteelliseksi. Belgian rallin väärennysjuttua puidaan hovioikeudessa tämän viikon ajan.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat