Suurin osa suomalaisista vaarassa sairastua osteoporoosiin

Suurin osa suomalaisista on vaarassa sairastua luuston haurastumiseen eli osteoporoosiin. Syynä tähän on se, että he saavat liian vähän D-vitamiinia, joka on oleellinen aine luuston rakentumisessa.

D-vitamiini on luuston muodostumisessa niin tärkeä tekijä, että jos sitä ei saada tarpeeksi, osteoporoosin riski kasvaa huomattavasti. Tämä on Suomessa jo kansantaudin tasolla.

– Luusto vaatii kalkkia ja D-vitamiinia yhdessä tai erikseen sekä tärähtelevää liikuntaa, sillä vain tärähtelevät luut vahvistuvat. Myös perintötekijöillä on merkittävä rooli, sillä joillakin on luonnostaan vahvemmat luut kuin toisilla, kertoo asiantuntijalääkäri Eeva Kari.

Luuston vahvistaminen ei ole D-vitamiinin ainoa tehtävä elimistössä, vaan se vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan, muun muassa immuunipuolustukseen ja insuliinin erittymiseen sekä verenpaineen ja sydämen toiminnan säätelyyn.

Maitoa ja lohta

Suurin ongelma D-vitamiinin riittävän saannin suhteen ovat sen tärkeimmät lähteet: aurinko ja ruokavalio. Auringon kanssa on Suomessa vuodenaikaongelmia, ja D-vitamiinipitoinen ruokavalio puolestaan on hyvin eläinpainotteista.

– D-vitamiinia saa etenkin rasvaisista kaloista, joihin kuuluvat esimerkiksi lohikalat, sekä maitotuotteista, joihin on lisätty vitamiineja. Ongelmana on kuitenkin se, että meidän pitäisi käyttää näitä tuotteita melkoisen paljon, jotta saisimme niistä tarvittavan määrän D-vitamiinia, Kari kertoo.

Vuorokaudessa tarvitaan noin litra vitaminoitua maitoa tai parisataa grammaa lohta, jotta elimistö saa tarvitsemansa määrän D-vitamiinia. Kari arvelee, että vain harva noudattaa tämänkaltaista ruokavaliota.

– Voisin kuvitella, että saaristossa kalastajaperheessä voitaisiin syödä tuon verran lohikalaa, mutta kaikki muu tuntuu kyllä aika mahdottomalta.

Saantisuosituksen varovaisia

Suomen viralliset D-vitamiinisuositukset ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen käsialaa. Niiden mukaan 2-18-vuotiaat lapset tarvitsevat 7,5 mikrogramman ja yli 60-vuotiaat 20 mikrogramman vitamiinilisän ympäri vuoden ruokavaliosta riippumatta. Näiden ikäryhmien väliin jääville aikuisille suositellaan 7,5 mikrogramman vitamiinilisää loka-maaliskuun ajan.

Asiantuntijalääkäri Eeva Kari pitää saantisuosituksia varovaisina, vaikka niissä onkin ollut nouseva trendi.

– Itse lähden siitä, että aikuisetkin tarvitsevat vitamiinilisää ympäri vuoden, sillä harva meistä kesän aikana grillaa itseään auringossa niin perusteellisesti, että siitä saatava D-vitamiini riittäisi, Kari sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat