Mainos

Suurin osa suomalaisista evakuoitu Libanonista

Maassa on kuitenkin vielä muutamia suomalaisperheitä.

Lähes kaikki Libanonista pois haluavat suomalaiset on saatu evakuoitua, kertoivat Suomen ulkoministeriön edustajat Beirutissa alkuillasta. Kaikkiaan 74 suomalaista on saatu kuljetettua pois maasta joko busseilla Syyrian kautta tai laivoilla Kyproksen kautta.

- Suurimmat evakuoinnit ovat nyt takana, jäljellä on muutamia erikoistapauksia, kertoi ulkoasiainsihteeri Anssi Kullberg Beirutissa.

Maassa on vielä muutamia suomalaisperheitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole aiemmin päässeet lähtemään. Osa on ollut loukussa alueella, jossa tiet on pommitettu rikki, muutamat ovat olleet liian peloissaan matkustamaan Beirutiin evakuointikeskukseen.

- Jotkut suomalais-libanonilaiset perheet eivät myöskään ole halunneet jättää esimerkiksi liikeyrityksiään ennen kuin ovat saaneet asiat hoidettua, Kullberg sanoi.

Vakituisesti maassa asuvien on lisäksi ollut vaikea jättää kotejaan ja kotimaataan. Joitakin perheitä on autettu turvallisemmille seuduille maan pohjoisosaan pois pommitusten alta. Kullbergin mukaan tilanne kuitenkin elää, ja joka päivä on ilmestynyt muutamia suomalaisia, joista aiemmin ei ole ollut tietoja.

Kansainvälistä yhteistyötä

Suomalaisia on Libanonissa ollut suhteellisen vähän. Siksi evakuoinnitkin ovat sujuneet Kullbergin mukaan olosuhteisiin nähden hyvin. Kaikilla mailla asiat eivät ole menneet yhtä helposti. Tunteet ovat kuumenneet busseja ja laivoja odotellessa, kun paikkoja ei ole ollut tarpeeksi. Ihmiset ovat joutuneet myös odottelemaan pitkiä aikoja kuljetusten lähtöä.

Tänään Beirutin satamasta lähti amerikkalaisten risteilijäalus, jonka mukana lähti satoja lähinnä Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaisia. Myös ranskalaisten ja ruotsalaisten vuokraamat laivat suuntasivat iltapäivällä kohti Kyprosta.

Evakuoinnit ovat sujuneet kansainvälisenä yhteistyönä. Suomen lähetystön edustajat ovat olleet tiiviissä yhteydessä muiden maiden kollegoihinsa. Esimerkiksi yksi suomalainen perhe saapui illansuussa itävaltalaisten kyydissä Siidonista Beirutiin, jossa he odottelivat jatkokyytiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.