Mainos

Suurin osa palkansaajista mukana tupossa

Suuri osa Akavan kuntasektorin liitoista sen sijaan on jäämässä tuloratkaisun ulkopuolelle.

Metallin tupokokous

Valtaosa palkansaajista oli iltaan mennessä tuloratkaisusta saadun neuvottelutuloksen piirissä. Joidenkin arvioiden mukaan sopimusten piirissä oli iltakahdeksan nurkilla jo ainakin 1,6 miljoonaa palkansaajaa.

Tulopoliittisen kokonaisratkaisun kattavuus näyttää näin kipuavan hyvinkin korkeaksi. SAK:ssa ennustetaan kattavuuden voivan yltää 90 prosentin tietämiin. Teollisuuden ja työnantajain TT:ssä ei vielä illalla haluttu lähteä arvioimaan tulosopimuksen kattavuutta.

Valtakunnansovittelijan toimiston ovi kävi joka tapauksessa tiuhaan, kun liitot kiikuttivat ilmoituksiaan keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen pohjalta solmituista uusista työ- ja virkaehtosopimuksistaan. Määräajat venyivät tuttuun tapaan - ilmoituksia tippui vielä kello 16:ksi asetetun takarajan jälkeenkin. Lisää ilmoituksia odotettiin ja toivottiin tulevan vielä huomenna.

Metalli yksimielisesti

Vielä eilisiltaan asti hyvinkin hissukseen edennyt sopimustehtailu ravakoitui tänään puolilta päivin, jolloin suurelle kunta-alalle saatiin osaa Akava-JS:n väkeä lukuun ottamatta yksituumaisuus uusista työehdoista.

Kunta-alan 410 000 palkansaajasta noin 370 000 on nyt sopimusten piirissä, mm. kaikki SAK:laisiin ja STTK:laisiin liittoihin kuuluvat. Myös valtion 125 000:ta palkollista koskevan sopimuksen synty varmistui lopullisesti tänään. Teollisuuden puolella keskeisen Metallityöväen liiton valtuusto hyväksyi iltapäivällä yksimielisesti hieman ennen aamuyhdeksää syntyneen neuvottelutuloksen. Päätös ei kuitenkaan näyttänyt tuovan teollisuusalojen sopimusryntäystä. Ratkaisuun oli iltakahdeksaan mennessä päästy yhtään laajemmista sopimusaloista vain tekstiili- ja vaatetusalalla.

Yksityisillä palvelualoilla paketti oli sen sijaan käytännössä jo kasassa. Mm. hankalalta vaikuttanut rahoitusala pääsi sopuun, samoin kuljetusala sekä hotelli- ja ravintola-ala. Palvelutyönantajien kentässä uupui vielä akavalaisen suunnittelu- ja konsulttiväen ja lentoemäntien sopimus. PT:n jäsenyritysten palveluksessa on kaikkiaan noin 340 000 työntekijää.

Huomenna tarkastelun paikka

Syntyneitä ratkaisuja ja koko kaksivuotisen tuloratkaisun kattavuutta tarkastellaan huomenna. Myös keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen ulkopuolelle jäänyt Akava tuumii tuolloin omaa sopimustilannettaan ja mahdollisuuksia liittyä tupoon. Auki olevien alojen määrästä ja kiistakysymysten laadusta riippuu, jäävätkö keskusjärjestöt vielä mahdollisesti odottamaan hallintojensa kokouksissa lisää sopimuksia tai lähdetäänkö kenties joitakin neuvotteluja avittamaan keskusjärjestön voimin. Jos kattavuus riittää, tulosopimus on määrä allekirjoittaa perjantaina kello 9.

Kiistat tuloratkaisusta jatkuivat iltaan

Tuloneuvotteluille asetettu kello 16:n takaraja ylittyi odotetusti useiden sopimusalojen osalta. Ratkaisua vailla olivat illalla edelleen etenkin monet teollisuuden alat. Keskeisistä SAK:laisista liitoista neuvotteluja jatkoivat mm. Paperiliitto, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sekä Sähköliitto.

Puu- ja erityisalojen liitto keskeytti neuvottelunsa iltapäivällä erimielisyyksien vuoksi. Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen apua tarvittiin mm. energia-alan ja AKT:n kiistoissa. Teollisuuden puolella auki oli alkuillasta myös useita STTK:laisten toimihenkilöiden sopimuksia. Iltaseitsemältä etsittiin sopua vielä metsäteollisuuden, kemian ja energia-aloille. Teknisten liiton neuvotteluja on rasittanut mm. Isoworksin maksuautomaattien huoltomiehiä koskeva lakko, jota myös ratkottiin valtakunnansovittelijan toimistossa.

Puuliiton ja AKT:n neuvottelut jumissa

Puu- ja erityisalojen liitto keskeytti jo iltapäivällä neuvottelut työnantajapuolen kanssa. Liitto ei hyväksynyt työnantajan näkemyksiä palkankorotusten toteuttamisesta eikä helatorstaiviikon vapaapäivästä. Kiistat koskevat mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden ja turveteollisuuden sopimusaloja. Näiden piirissä on noin 32500 työntekijää.

Kiistoja syntyi myös Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n satamissa työskentelevien ahtaajien sopimuksesta. Neuvoteltavana olivat AKT:n vaatimukset korjata keväälläkin kiistoja aiheuttaneita vaatimuksia työaikojen muutoksista ja yritysjärjestelyistä.

AKT pääsi neuvottelutulokseen pääsopimusalansa eli autoliikenteen työehtosopimuksista. Sopimus koskee noin 27 000:aa palkansaajaa ja noudattaa tulokierroksen yleistä linjaa. Neuvotteluja käytiin alkuillasta vielä kenkä- ja nahkateollisuuden, kumiteollisuuden sekä veturi- ja rautatievirkamiesten sopimuksista.

Nyt jo muutamia varmoja ulosjääjiä

Akavalaisten lääkäreiden, lastentarhanopettajien, sosiaalityöntekijöiden, kirjastonhoitajien ja muiden julkisen sektorin liittojen lisäksi sopimuksia oli illalla auki mm. konsultti- ja suunnittelualalla. Tupon ulkopuolelle on tässä vaiheessa jättäytymässä myös muutamia SAK:laisia ja mahdollisesti myös STTK:laisia liittoja ja sopimusaloja.

Jo ennen keskusjärjestöjen neuvotteluja tupon ulkopuolelle ilmoittivat jäävänsä SAK:laiset Suomen elintarviketyöläisten liitto (42000 jäsentä) ja Ilmailualan unioni (3800). Niiden sopimukset noudattavat kuitenkin tupossa hyväksyttyä linjaa. SAK:laisen Sähköliiton osalta tupon ulkopuolelle oli jäämässä talotekniikka-ala. Neuvottelut lopetettiin keskiviikon vastaisena yönä osapuolten todettua yhteisesti, että tupoa ei ole mahdollista soveltaa talotekniikka-alalla. Ratkaisu koskee noin 10 000:ta sähköasentajaa.

Muilla sopimusaloillaan Sähköliitto pyrki tänään yhä tupon mukaisiin sopimuksiin. STTK:laisista aloista omiin sopimuksiinsa saattavat tyytyä vielä 14 000-jäseninen Vakuutusväen liitto ja 2000 lentoemäntää. Myös lennonjohtajat jäänevät tupon ulkopuolelle.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.