Suurin osa haudataan yhä kirkkomaille

Tunnustuksettomille hautausmaille on haudattu korkeintaan muutamia kymmeniä ihmisiä. Uskonnottomien on ollut reilun kahden vuoden ajan mahdollista tulla haudatuksi erillisille alueille.

Reilu vuosi sitten Turun Sanomat uutisoi, että ensimmäisen vuoden aikana vain kolme ihmistä oli haudattu tunnustuksettomalle alueelle.

- Se, että näitä hautauksia on vähän, kertoo että seurakuntien yleiset, kristillisesti vihityt hauta-alueet ovat yleisesti hyväksyttyjä. Ne hyväksytään riippumatta siitä, kuulutaanko kirkkoon tai ei. Tunnustukseen liittyvää ongelmaa hautausmailla ei ole, tiivistää Kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo.

Tunnustuksettomille alueille haudatuista ei pidetä tilastoa. Arvio muutamasta kymmenestä haudatusta perustuu seurakuntapuutarhureiden käsityksiin. Tunnustuksettomat hauta-alueet sijaitsevat usein kristillisten hautausmaiden ohessa.

- Tilastoista tulisi paikkakuntakohtaisesti hyvinkin osoittelevia, ja sellaisten tilastojen tekeminen ei ole oikein, Palo huomauttaa.

Onko sakraalitila kaikille avoin?

Vapaa-ajattelijoiden liitto on vaatinut uskonnottomille tiloja, joissa järjestää muistohetki hautaamisen yhteydessä. Tammikuun lopussa järjestö lähetti avoimen kirjeen Espoon piispa Mikko Heikalle vaatien selvitystä siitä, miksi seurakunta ei kyseisiä tiloja tarjoa.

Monet seurakunnat ovat kieltäytyneet avaamasta hautausmailla sijaitsevien kappeleiden ovia kyseisille tilaisuuksille. Vapaa-ajattelijat pitävät tätä jopa hautaustoimilain vastaisena.

- Hautaustoimihan on tavallaan ulkoistettu kirkolle hautapaikan osalta, mutta kappeli käytännössä kuuluu samaan pakettiin, liiton pääsihteeri Eino Huotari kirjoittaa piispalle.

Kirkon toimijoiden mukaan tilojen antaminen ei kuulu seurakuntien velvollisuuksiin.

- Päätäntävalta kappeleiden ja muiden sakraalitilojen käytöstä on seurakunnalla, vastaa Espoon yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Antti Rusama Kotimaa-lehden mielipideosastolla Huotarille.

- Sellaisessa tilaisuudessa ei ole kyse kristillisestä toimituksesta, jota varten sakraalitilat ovat. On ihan luonnollista, että seurakunnat rajoittavat sakraalitilojen käyttöä. Toki yleisiäkin tiloja on olemassa, mutta ei ehkä yhtä kätevästi kuin seurakunnan kappeli hautausmaalla, Palo sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat