Mainos

Suurilla kaupungeilla meni odotettua paremmin

Liikelaitosten yhtiöittämiset parasivat suurten kaupunkien tulosta viime vuonna. Lisävelkaa otettiin silti yli 400 miljoonaa euroa.

Suurten kaupunkien taloudessa on tapahtunut lievä käänne parempaan, kertovat tuoreet tilinpäätöstiedotteet.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan vuosi 2014 toteutui suurissa kaupungeissa hieman talousarvioissa ennakoitua parempana.

11 suuresta kaupungista tulos oli viime vuonna plusmerkkinen seitsemässä. Tarkastellut kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Kouvola ja Pori.

Vuosikatetta kertyi 327 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarvioissa oli arvioitu. Erosta lähes puolet muodostui Helsingissä. Vuosikate jäi kuitenkin 23 miljoonaa euroa pienemmäksi kuin vuonna 2013.

Tilikauden tulosta kertyi yhteensä lähes 1,7 miljardia euroa. Talousarvioissa oli varauduttu lähes 200 miljoonan euron miinusmerkkiseen tulokseen.

Liikelaitosten myynti paransi tulosta

Tuloksen vahvistuminen ei kuitenkaan johtunut siitä, että kaupunkien taloudessa meni paremmin, vaan ennen kaikkea lain edellyttämistä liikelaitosten yhtiöittämisistä ja muista satunnaisista eristä.

Yhtiöittämiset näkyvät tilastossa parantuneina tuloksina, kasvaneina investointimenoina ja käyttöomaisuuden myyntituloina.

Pelkästään Helsingissä ja Oulussa yhtiöittämiset heijastuvat merkittävästi koko kuntatalouden tilastoihin.

Kuusi kaupunkia korotti veroprosenttiaan

Kaikkiaan kuusi suurta kaupunkia korotti vuodelle 2014 veroprosenttiaan. Veroprosenttien korotuksen vaikutus oli noin 120 miljoonaa euroa.

Kaupunkien verotulot kasvoivat edellisvuodesta 198 miljoonaa euroa. Tästä kunnan tuloveron osuus oli 60 miljoonaa euroa, yhteisöveron 92 miljoonaa euroa ja kiinteistöveron 46 miljoonaa euroa.

Jos veroprosentteja ei olisi korotettu, tulovero olisi supistunut noin 40 miljoonaa euroa.

Ainoastaan kahden kaupungin tulovero kasvoi, kun luvuista puhdistetaan korotuksen vaikutus.

Kaupungeille yli 400 miljoonaa lisävelkaa

Kaupungit joutuivat rahoittamaan investointejaan ottamalla lisää velkaa yli 400 miljoonaa euroa.

Lainaa suurilla kaupungeilla oli 6,3 miljardia euroa. Eniten lainaa asukasta kohti on Lahdella ja Vantaalla, vähiten puolestaan Espoolla ja Tampereella.

Lainojen vertailussa on tosin oltava hyvin varovainen, koska kunnissa on toteutettu investointeja sellaisin mallein, jotka eivät lisää kunnan velkaa.

Suurilla kaupungeilla on konsernivelkaa 16,1 miljardia euroa. Yli 8 000 euroa asukasta kohti konsernilainaa on Vantaalla, Lahdessa, Espoossa, Kuopiossa ja Jyväskylässä, Vähiten sitä on Kouvolassa.

Suurten kaupunkien konsernilainat kasvoivat vuonna 2014 peräti 871 miljoonaa euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.