Mainos

Suuria alueellisia eroja - abortteja suhteellisesti eniten Lapissa

Raskaudenkeskeytysten määrissä on suuria alueellisia eroja. Suhteutettuna 15-49-vuotiaisiin naisiin keskeytyksiä tehtiin eniten Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä. Pienimmät keskeytysluvut olivat Itä-Savon ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä.

Raskaudenkeskeytykset

THL:n tuoreen tilaston mukaan vuosittaiset muutokset sairaanhoitopiireissä voivat olla suuria. Kuitenkin viime vuosina erityisesti Helsingin ja Uudenmaan, Itä-Savon sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien keskeytysluvut ovat laskeneet jo usean vuoden ajan.

– Tiedän, että Helsingissä on esimerkiksi tehty paljon työtä sen eteen, että nuorten raskaudenkeskeytysten määrä saataisiin laskemaan. Helsingissä ei ole maan matalimmat keskeytysluvut, mutta siellä on ollut hyvää kehitystä, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Sosiaali- ja terveysministeriö on suositellut, että kunnat tarjoaisivat nuorille ilmaisen ehkäisyn, mutta THL:n mukaan hyvin harva kunta on noudattanut suositusta.

Lähes 70 prosenttia käyttänyt ehkäisyä

Lähes 70 prosenttia naisista, joille on tehty raskaudenkeskeytys, on kertonut käyttäneensä ehkäisyä tullessaan raskaaksi. Heinon mukaan ehkäisyn käytössä on kuitenkin voinut olla huolimattomuutta:

– Kondomia on voitu käyttää, mutta se on voinut rikkoutua tai kondomi on voitu laittaa liian myöhään. Tämä luku ei siis niinkään kerro siitä, että ehkäisymenetelmät eivät olisi luotettavia.

Välillä julkisuudessa kerrotaan naisista, jotka ovat tulleet raskaaksi, vaikka ovat käyttäneet e-pillereitä. Heinon mukaan jokainen ehkäisymenetelmä voi pettää myös oikein käytettynä.

– Silti usein, jos e-pillereistä huolimatta tulee raskaaksi, siihen liittyy se, että pillereitä ei ehkä ole syöty säännöllisesti - jolloin ehkäisyteho laskee.

Raskaudenkeskeytystilastoista selviää myös, että alle 20-vuotiaista naisista yli 30 prosenttia ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä. Tämä luku on noussut viime vuosina hiukan, vaikka on silti pienempi kuin 2000-luvun alussa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.