Mainos

Suuri valiokunta suosittamassa EU:n perustuslain ratifiointia

Jos hallitus antaisi esityksen jo toukokuussa, sopimus ehdittäisiin ratifioida jo ennen Suomen EU-puheenjohtajuuskautta.

Eduskunnan suuri valiokunta päätynee perjantaina näyttämään EU:n perustuslain ratifioinnille vihreää valoa selvällä enemmistöllä.

Valiokunta kävi keskiviikkona loppuun keskustelun hallituksen perustuslakiselonteosta. Valiokunnan puheenjohtaja Jari Vile'n kertoi kokouksen jälkeen, että hallitukselle lähtee perjantaina viesti, jonka mukaan valiokunta katsoo sopimuksen parantavan Suomen ja EU:n asemaa ja tukee sen ratifiointia myös Suomen osalta.

Täysin yksimielistä lausuntoa suuresta valiokunnasta ei ole tulossa, sillä ainakin sopimuksen viemisestä kansanäänestykseen on tulossa äänestys. Kansanäänestyksen kannalla ovat olleet ennen kaikkea vihreät ja vasemmistoliitto. Kristillisdemokraatit äänestyttävät mahdollisesti myös sopimuksen yleisestä hyväksyttävyydestä.

Jos hallitus antaisi esityksen jo toukokuussa, sopimus ehdittäisiin ratifioida jo ennen Suomen EU-puheenjohtajuuskautta, muuten asia siirtyy syksyyn. Se, milloin ratifiointi tehdään, ei Vile'nin mielestä ole kuitenkaan mikään kynnyskysymys.

Hallituksen perustuslakiselonteko on ollut lausuntokierroksella kaikissa valiokunnissa. Varsinaisen mietinnön laatii suuren valiokunnan lausunnon jälkeen ulkoasiainvaliokunta.

Hallitus jätti selonteon eduskunnalle marraskuussa. Pääministeri Matti Vanhanen toivoi tuolloin eduskunnalta tukea sopimukselle, mutta ei esittänyt sen ratifiointia.

Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä kaatuneen sopimuksen ratifiointi-into liittyy Suomen tulevaan EU-puheenjohtajakauteen. Ratifioinnin puolustajien mielestä Suomen pitäisi näyttää esimerkkiä ja antaa signaali siitä, että sopimus on vielä tavalla tai toisella pelastettavissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.