Mainos

Suuri valiokunta kannattaa laajaa valmistelua EU:n uudistuksille

Eduskunnan suuri valiokunta haluaa, että EU:n tulevaa uudistuskierrosta valmistellaan entistä avoimemmin ja laajapohjaisemmin. Valiokunta hyväksyi valmisteluista lausunnon tänään.

Hyvänä vaihtoehtona pidetään ajatusta, että seuraavaa hallitustenvälistä konferenssia valmistelemaan perustetaan oma valmistelukunta, jossa olisivat edustettuina EU-parlamentti, kansalliset parlamentit, EU:n jäsenmaiden hallitukset sekä komissio.

Hakijamaillekin suuri valiokunta haluaisi antaa mahdollisuuden osallistua työhön täysipainoisesti. Valmistelukunnan puheenjohtajaksi olisi valiokunnan mielestä saatava ansioitunut poliittinen johtaja ja EU:n kehittämiseen liittyvien kysymysten asiantuntija, joka nauttii laajaa tukea jäsenvaltioissa. Presidentti Martti Ahtisaari on toisinaan mainittu mahdollisena puheenjohtajana. Hän ei ole kommentoinut spekulaatioita, mutta ei myöskään ole torjunut ajatusta.

Kansalaiset keskustelemaan


Lisäksi suuri valiokunta katsoo, että kansalaisia on kuultava kaikissa valmistelun ja neuvottelujen vaiheissa. Keskustelussa on pohdittava EU:n kehityksen suuntaviivoja laajasti.

Suomessa hallitus järjesti äskettäin ensimmäisen kansalaisjärjestöfoorumin EU:n tulevaisuudesta. Seuraava on vuorossa ylihu, aiheena EU:n laajentuminen. Myös internetiin on avattu ja avataan erilaisia keskustelufoorumeja EU:n tulevaisuudesta. Näiden suosio on toistaiseksi jäänyt melko laimeaksi.

Suomen hallitus on myös kannattanut laajan valmistelukunnan perustamista, mutta aivan kaikki EU-maat eivät ole vielä hyväksyneet ajatusta. Useimmat EU-maat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei kaoottiseen Nizzan huippukokoukseen päättynyt edellinen kierros saa enää toistua entisellään.

Päätös joulukuussa

Valmistelukunnan perustamisesta pyritään päättämään EU:n Laekenin huippukokouksessa joulukuussa. Vastaavankaltainen valmistelukunta perustettiin myös laatimaan EU:lle perusoikeuskirjaa, joka hyväksyttiin viime vuonna. Siellä eduskuntaa edustivat kansanedustajat Gunnar Jansson sekä Tuija Brax.

Keskusta on vaatinut, että mikäli uuteen valmistelukuntaan saadaan kansallisille parlamenteille kaksi paikkaa kullekin, on toinen annettava oppositiolle. Lausunnossa todetaankin, että kansallisten parlamenttien poliittisen edustavuuden tulee olla riittävän monipuolinen. Lisäksi edustajien ja hallituksen on pidettävä eduskuntaa informoituna neuvotteluista.

Varsinainen neuvottelukierros on tarkoitus aloittaa vuonna 2004. Valmistelukunnan asialista tai tulokset eivät suuren valiokunnan mielestä voi kuitenkaan mitenkään oikeudellisesti sitoa uutta konferenssia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.