Mainos

Suuri väestötutkimus kartoittaa terveydentilamme

Kansainvälisestikin mittava Terveys 2000 -väestötutkimus alkaa tänään. Väestötutkimuksella kerätään tietoa kaikkien suomalaisten terveydentilasta.

Koko maan kattavasta tutkimuksesta vastaa Kansanterveyslaitos yhdessä muiden sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden kanssa. Terveys 2000 -tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa Tilastokeskuksen haastattelijat tekevät kymmenelle tuhannelle yli 30-vuotiaalle suomalaiselle terveyshaastattelun. Muutaman viikon päästä samat henkilöt kutsutaan perusteelliseen terveystarkastukseen. 160 kunnan alueella tehtävässä tutkimuksessa kartoitetaan tutkittavien terveydentila, hoidon- ja avuntarve sekä työkyky ja kuntoutustarve.

Professori Arpo Aromaan Kansanterveyslaitokselta kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että tutkittavat edustavat erilaisia ihmisiä. -He ovat satunnaisesti valittu otos 80 tutkimusalueelta yhteensä 160 kunnasta. Asia jota ei voi liikaa korostaa on, että jokainen valittu on tässä erittäin tärkeä kun hän edustaa hyvin monia muita itsensä lisäksi, totesi Aromaa.

Kansaneläkelaitos teki valtakunnallisen Mini-Suomi -terveystutkimuksen 20 vuotta sitten. Sen tulokset ovat vertailukohteena nyt alkavalle Terveys 2000 -tutkimukselle. -Silloinkin tutkimuksen kohteena olivat tärkeimmät yleiset taudit ja niihin vaikuttavat tekijät, mutta tällä erää ehkä tämä tutkimus on vielä vähän monipuolisempi ja olemme tietysti uusineet menetelmiä jonkin verran kun aikaa on parikymmentä vuotta kulunut, sanoi Aromaa Huomenta Suomessa.

Terveys 2000 -tutkimuksen pohjalta tehdään muun muassa terveyspoliittisia päätöksiä, jotka vaikuttavat terveydenhuoltoomme ja koko sosiaaliturvamme tulevaisuuteen. Kansainvälisestikin harvinaisen laaja tutkimus kestää ensi vuoden kevääseen.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.