Suuri tupakkatuomio kumottiin Yhdysvalloissa

Oikeuden päätöksen mukaan korvaustuomio on kumottava, koska valamiehistölle ei kerrottu jutun päätösvaiheessa, että he voivat määrätä korvauksen vain jutun kantajalle.

Yhdysvaltain korkein oikeus on kumonnut tupakkajätti Philip Morriksen maksettavaksi tuomitun jättikorvauksen. Oikeus päätti tänään, ettei yhtiön tarvitse maksaa 61,5 miljoonan euron korvaussummaa kuolleen tupakoitsijan leskelle.

Oikeuden päätöksen mukaan korvaustuomio on kumottava, koska valamiehistölle ei kerrottu jutun päätösvaiheessa, että he voivat määrätä korvauksen vain jutun kantajalle. Korvauksella ei ollut tarkoitus hyvittää kaikkien tupakasta sairastuneiden ongelmia.

Philip Morris oli valittanut tuomiosta Oregonin osavaltion korkeimpaan oikeuteen, joka piti tuomion voimassa vuonna 2003 antamassaan päätöksessä.

Yhdysvaltain korkeimman oikeiden päätös oli täpärin mahdollinen, se tehtiin äänin 5-4.

Tapauksen kantajana oli Mayola Williams, Oregonissa asuva nainen, jonka mies Jesse Williams oli kuollut keuhkosyöpään vuonna 1997. Mies oli tupakoinut yli 40 vuotta. Leskelle määrättiin maksettavaksi korvaukset vuonna 1999 päättyneessä oikeusjutussa. Summa oli tuolloin suurin koskaan tupakkateollisuudelle määrätty korvaus.

Päätöksen mukaan leskelle piti maksaa 61,5 miljoonan summan lisäksi 1,2 miljoonaa varsinaisia vahingonkorvauksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat