Mainos

Suuri tupakkaoikeudenkäynti alkaa USA:ssa

Yhdysvaltain hallitus aloittaa tänään mittavan oikeudenkäynnin viittä amerikkalaista tupakkayhtiötä vastaan. Yhtiöiltä vaaditaan noin 230 miljardia euroa.

Yhdysvalloissa alkaa tänään laaja oikeudenkäynti, jossa hallitus vaatii jättimäisiä korvauksia tupakkateollisuudelta syyttäen sitä tupakoinnin terveyshaittojen salailusta.

Tupakkateollisuus on torjunut perusteettomana vahingonkorvausvaateen, joka on suuruudeltaan 280 miljardia dollaria (230 miljardia euroa). Syytteet perustuvat laitonta liiketoimintaa koskevaan lakiin, joka säädettiin aikanaan rikollisten mafiaryhmiä vastaan.

Liittovaltion oikeuteen Washingtoniin on haastettu viisi tupakkayhtiötä. Syytteen mukaan yhtiöissä päätettiin aikanaan tietoisesti valehdella tupakan terveyshaitoista ja lisätä savukkeisiin nikotiinia tupakoitsijoiden nikotiiniriippuvuuden vahvistamiseksi.

Tupakkayhtiöt ovat kiistäneet syytteet vedoten muun muassa siihen, että savukepakkauksissa varoitetaan nykyisin tupakoinnin vaarallisuudesta terveydelle.

Syytteen mukaan tupakkayhtiöissä päätettiin aikanaan tietoisesti valehdella tupakan terveyshaitoista ja lisätä savukkeisiin nikotiinia tupakoijien riippuvuuden vahvistamiseksi.

Juttua valmisteltu yli viisi vuotta

Liittovaltion tähtitodistajana on entinen tupakkajohtaja, jonka mukaan teollisuus pyrki aikanaan saamaan nimen omaan nuoria koukkuun ja sitten elinikäisiksi käyttäjiksi.

Kyseessä ei ole siis tavanomainen korvausvaatimus-oikeudenkäynti. Koska syytteet perustuvat laitonta liiketoimintaa koskevaan lakiin, on syyttäjän pystyttävä osoittamaan, että tupakkayhtiöt ovat syyllistyneet petokseen.

Jutun valmisteluun on kulunut yli viisi vuotta, Jo ennen oikeudenkäynnin alkua siihen on uponnut yli 100 miljoonaa euroa amerikkalaisten veronmaksajien rahaa, eivätkä summassa ole mukana edes juristien palkkiot.

Tästä huolimatta juttu voi olla kaiken vaivan arvoinen, sillä jos liittovaltio voittaa, puhutaan summista, jotka saattavat hyvinkin viedä tupakkayhtiöt konkurssiin.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.