Suuri pelastusharjoitus haittaa huomenna liikennettä Helsingissä

Huomenna alkava pelastuslaitosten kansainvälinen suurharjoitus Uusimaa 2008 näkyy suurelle yleisölle vain pienenä liikennehaittana itäisessä Helsingissä. Harjoitukseen osallistuu tuhat palomiestä ja muita pelastusalan ammattilaisia 20 maasta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomi ottaa harjoituksessa vastaan kansainvälistä siviilikriisinhallinan apua. Pelastusharjoitus Uusimaa 2008:n järjestäjäna on Naton rauhankumppanimaat, joita on tällä hetkellä 49 ja pian 50 kun Malta hyväksytään jäseneksi.

Harjoituksessa on kuviteltu tilanne, että meren pinta nousee äkillisesti ja tilannetta pahentaa raju ukkosmyrsky. Suomi ei kuvitteellisessa tilanteessa selviä omien pelastuslaitosten voimin vaan on kutsunut apua Naton pelastuspalvelun koordinaatiokuskuksesta EADLCE:stä.

Vesi uhkaa muun muassa metrotunnelia. Tätä harjoitellaan Myllypuron metron huoltotunnelissa. Itse harjoitus näkyy suurelle yleisölle pahimmillaan Viilarintien sulkemisena. Se on suljettu välillä Holkkitie - Myllärintie tiistaiaamusta kello 06 keskiviikkoiltaan kello 21. Liikenne välillä Viikki - Itäkeskus ohjataan kiertotietä. HKL:n bussilinja 550 on myös ohjattu poikkeusreittiä.

Pelastushajoituksessa testataan kemiallisten, biologisten ja radiologisten ongelmien ratkaisuja. Harjoituksia tehdään Santahaminassa, Laajasalon öljysatamassa, Suomenojan voimalaitoksella ja Herttoniemen paloasemalla. Muut harjoitukset on suljetuilla alueille ja suuri yleisö näkee ne korkeintaan ylimääräisinä palo-ja pelastuslaitosten autoina ja joukkojen siirtoina.

Ukrainasta ja Portugalista Suomeen on tuotu kenttäsairaalat. Portugalilaisen sairaalan kerrotaan olevan esimerkillisen hieno.

Pelastajia harjoitukseen osallistuu noin 1000 ihmistä, joista 600 ulkomaalaisia. Suunnitteluun on lisäksi osallistunut väkeä kymmenestä muusta Naton rauhankumppamuusmaasta.

Harjoitusta on seuraamassa 30 ulkomaalaista toimittajaa, venäläisiä televisioryhmiä ja muuta mediaa Latviasta, Azerbaitsanista ja Kiinasta.

Pelastusharjouksen tiedottaja Tiina Peltola-Lampi kertoo, että avun vastaanoton ja koordinoinnin harjoittelu on tärkeää myös kehittyneessä maassa.

- Sitä olisi pitänyt harjoitella Yhdysvalloissa hurrikaani Katrinan aiheuttamien tulvavahinkojen korjaamisessa tai Ruotsissa muutaman vuoden takaisen talvimyrskyn pelastustöissä. Koskaan ei tiedä, milloin Suomi joutuu pyytämään apua, sanoo Peltoja-Lampi.

- Osaamme antaa sitä, mutta pelastaakseemme kansalaisiamme, meidän on osattava myös käyttää annettua apua mahdollisimman tehokkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat