Mainos

Suuri päivä huomenna - näistäkö pelastus Nokialle?

Tunnelmat niin sijoittajien kuin Nokian henkilöstönkin keskuudessa tiivistyvät tärkeän strategiapäivän aattona. Nokia julkistaa huomenna perjantaina noin kello 9.30 Suomen aikaa yhtiön uudet suuntaviivat ja siihen liittyvät muutokset. Tiedotustilaisuus Nokian henkilöstölle alkaa kello 10 Keilaniemessä. Kello 12 toimitusjohtaja Stephen Elop astuu sijoittajien eteen Lontoossa.

Sijoittajat odottavat Nokialta viestiä yhteistyöstä käyttöjärjestelmissä ja operaattoreiden kanssa. Huhujen mukaan Nokia pohtisi Microsoftin Windos Mobile 7 tai Googlen Android - käyttöjärjestelmien tuomista puhelimiinsa. Wall Street Journalin mukaan neuvottelut etenkin Microsoftin kanssa olisivat tiiviitä ja Elopin tavoitteena olisi päästä julkistamaan yhteistyösopimus jo huomenna. Yhteistyö Microsoftin kanssa olisi sujuvaa, sillä Stephen Elop tuli Nokiaan Microsoftista, jossa hän vastasi muun muassa aiemmasta yhteistyökuviosta Nokian kanssa.

Elopin pettymyksen Nokian käyttöjärjestelmiin voi aistia hänen tuoreesta henkilöstökirjeestään, joka vuodettiin julkisuuteen tällä viikolla. Siinä hän moitti Nokian epäonnistuneen niin Symbian- kuin vielä julkistamattoman Meego-käyttöjärjestelmänkin osalta. Symbian on Nokian oma ja Meego yhteistyössä Intelin kanssa kehitettävä järjestelmä. Reuters kirjoitti eilen huhusta, jonka mukaan Meegon ensimmäinen kehitysversio olisi pantu hyllylle. Laitteen julkistusta odotettiin jo ensi viikolla Barcelonassa, mutta nyt se voi viivästyä.

Operaattoriyhteistyö olisi tärkeää etenkin Pohjois-Amerikassa, jossa puhelinmyynti tapahtuu nimenomaan operaattorien kautta. Näytöt eivät ole hyviä. Nokia keskeytti hiljattain X7-älypuhelimen lanseerauksen Yhdysvalloissa, koska - huhujen mukaan - se ei saanut riittävästi markkinointitukea AT&T-operaattorilta.

Vaihtuvatko johtajat?

Nokian huomiseen sijoittajatapaamiseen on ladattu valtavat odotukset, sillä toimitusjohtaja Elop ei viime syyskuun nimityksensä jälkeen ole tehnyt muuta konkreettista kuin nimittänyt yhtiön markkinointijohtajaksi Jerri DeVardin. Etukäteen on veikkailtu, että joku tai jotkut 10-henkisestä johtokunnasta joutuvat jättämään paikkansa.

Talouslehti The Wall Street Journalin mukaan Elop olisi houkutellut Nokiaan Google-johtajaa Nikesh Aroraa, mutta tämä ei ollut suostunut. Lehden mukaan Elop haluaisi Nokiaan lisää amerikkalaisjohtajia mutta värväys ei ole helppoa, koska Nokia ei Yhdysvaltain piilaaksossa ole yhtä tunnettu kuin esimerkiksi Apple tai Google.

Nokian johtokuntaan kuuluvat tällä hetkellä toimitusjohtaja Stephen Elopin ohella yhteiskuntasuhteista vastaava Esko Aho, markkinointijohtaja Jerri DeVard, talousjohtaja Timo Ihamuotila, puhelimista vastaava Mary T. McDowell, palveluista ja sovelluksista vastaava Tero Ojanperä, Markets-yksikön Niklas Savander, Meego-tietokoneista vastaava Alberto Torres, henkilöstöjohtaja Juha Äkräs, ja kehitysjohtaja Kai Öistämö.

Julkisuudessa on veikkailtu, että muun muassa McDowellin ja Savanderin työpaikat voivat olla uhattuina. Elopin turhautuminen Meegon hitauteen on puolestaan aika suoraa kritiikkiä Torresin suuntaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.