Mainos

Suuri osa uhreista yhä tavoittamattomissa Myanmarissa

Suuri osa Myanmarin hirmumyrskyn uhreista on asiantuntijoiden mukaan edelleen avun tavoittamattomissa kaksi viikkoa katastrofin jälkeen. Myanmarin johto vakuuttaa kuitenkin, että avustusoperaatio etenee.

- Olemme saaneet jo päätökseen hätäavun ensimmäisen vaiheen ja olemme nyt siirtymässä toiseen vaiheeseen eli jälleenrakennukseen, Myanmarin pääministeri Thein Sein vakuutti tv:ssä.

Avustusjärjestöt ovat kuitenkin toista mieltä. Niiden mukaan myrskyuhrit tarvitsevat edelleen kipeästi ruokaa, puhdasta vettä, suojaa ja lääkkeitä, joiden jakelua on hidastanut sotilasjuntan haluttomuus päästää maahan kokeneita avustajia.

YK:n edustajan mukaan rajoitettu määrä ihmisiä on saanut jonkin verran apua, mutta se ei vielä riitä.

- Jos puoli miljoona ihmistä on saanut säkin riisiä, banaanin ja vettä, ei se ole riittävästi, Amanda Pitt sanoi.

YK:n mukaan jopa 2,5 miljoonaa burmalaista kärsi vakavasti myrskystä. Lähes 130 000 ihmisen pelätään saaneen surmansa ja yli puoli miljoonaa on hakenut turvaa väliaikaisista suojista. Myanmarin hallituksen mukaan kuolleita on yli 43 000 ja kateissa on edelleen lähes 28 000 ihmistä.

Kodittomia viedään pois luostareista

Kodittomat ovat hakeutuneet kouluihin ja luostareihin, joista sotilaat ovat kuitenkin siirtäneet heitä hallituksen pakolaiskeskuksiin. Siellä heidän kerrotaan joutuneen pakkotyöhön muun muassa louhimaan kiviä rakennustyömaita varten.

- Heille maksetaan alle euro päivässä, mutta ruokaa heille ei anneta, kertoo myrskystä selvinnyt Ko Hla Min Bogalayn kaupungissa.

Myanmaria on lähestymässä uusi matalapaine, jonka ennustetaan saapuvan maahan huomenna. Parin päivän rankkasateen pelätään vaikeuttavan entisestään avustustoimintaa ja eloonjääneiden oloja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.