Mainos

Suuri osa romaneista ilman henkilöllisyyttä Romaniassa

Romanit on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista vähemmistöistä. Romaniassa jopa 100 000 romania elää ilman henkilöllisyyttä.

Euroopan lähes kymmenestä miljoonasta romanista noin kaksi miljoonaa asuu EU-jäseneksi pyrkivässä Romaniassa. Suuri osa heistä elää ilman henkilöllisyyttä ja oikeutta sosiaalipalveluihin. Juoksevaa vettä on vain kolmanneksella. Olojen odotetaan paranevan EU:n myötä.

Avustusjärjestöjen mukaan noin viidellä prosentilla Romanian romaneista ei ole henkilöllisyystodistuksia.

-Saadaksesi henkilökortin, sinun täytyy osoittaa, että sinulla on koti. Jotta voisit hankkia kodin, sinulla täytyy olla henkilökortti. Tämä on noidankehä, joka voidaan rikkoa muuttamalla lakia, sanoo Costel Bercus Romani Criss –järjestöstä.

Romani Crissin työntekijät auttavat romaneita henkilökorttien hankinnassa, mutta törmäävät usein syrjintään.

Helmikuussa kahdeksan itäisen Euroopan maata allekirjoitti lupauksen romanien elinolojen parantamisesta seuraavan vuosikymmenen aikana. Romaniassa hallitus on muun muassa aloittanut EU-rahoitetun ohjelman, jonka avulla on tarkoitus kustantaa henkilökortteja ihmisille.

-Toivomme, että vuoden 2006 loppuun mennessä saamme 15 000-20 000 ihmiselle henkilöllisyystodistukset, kertoo romaniasiain toimiston johtaja Ilie Dinca.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.