Mainos

Suuri osa katupölystä talven hiekoituksesta peräisin

Katupöly on vaarallista terveydelle - vuosittain satoja ihmisiä kuolee hiukkaspäästöihin. Hiekoitusaineksen valinnalla voi vaikuttaa keväällä syntyvän katupölyn määrään.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan suuri osa kevään katupölystä aiheutuu talven hiekoituksista.

Katupölyn syntymistä tutkinut Kaarle Kupiainen arvioikin, että kuntien olisi syytä harkita nykyistä tarkemmin, mitkä paikat kannattaa hiekoittaa ja kuinka paljon hiekkaa kannattaa käyttää. Väitöstutkimuksessa myös selvisi, että itse hiekoitusaines vaikuttaa katupölyn määrään.

Kupiaisen mukaan kaupunkien kannattaisi käyttää pesuseulottua soraa, jossa pienimmät osaset huuhdotaan hiekoitteesta pois. Monissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä, tehdäänkin jo näin. Myös se, millaisesta kiviaineksesta sora on rouhittu, näyttää vaikuttavan katupölyn määrään.

Kupiaisen katupölyn syntymistä käsittelevä väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa ensi perjantaina.

Pölyä irtoaa hiekasta ja päällysteestä

Kupiainen kertoo, että keväinen katupöly johtuu siitä, että liikenne nostaa kuivuneilta kaduilta ilmaan talven aikana niille kertyneen pölyn. Pöly taas syntyy kahdesta lähteestä: katujen hiekoituksesta ja tien pinnasta irronneesta aineksesta.

Kupiainen ei osaa vielä nykytutkimuksen perusteella sanoa, kummasta lähteestä pölyä tulee enemmän. Väitöstutkimusta varten tehtiin Hangossa loppukeväällä mittaus, jonka mukaan ainakin viidennes katupölystä aiheutui suoraan hiekoituksesta.

Osuus voi olla suurempikin. Kupiaisen mukaan testiradalla tehdyissä kokeissa havaittiin, että tielle levitetty hiekoitussora voi toimia kuin hiomapaperi. Toisin sanoen hiekoitussora murenee liikenteen kulutuksessa pienemmiksi palasiksi ja kuluttaa samalla myös päällystettä.

Väitöstutkimuksessa selvisi, että katupölyn muodostumiseen voi vaikuttaa sillä, millaista hiekoitussoraa käytetään. Kupiaisen mukaan kaupunkien kannattaisi käyttää pesuseulottua soraa, jossa pienimmät osaset huuhdotaan hiekoitteesta pois. Monissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä, tehdäänkin jo näin. Myös se, millaisesta kiviaineksesta sora on rouhittu, näyttää vaikuttavan katupölyn määrään.

Katupöly on vaarallista

Keväinen katupöly on paitsi kiusallista myös haitallista terveydelle. Esimerkiksi Tekesin tutkimuksessa on arvioitu, että hiukkaspäästöt aiheuttavat Suomessa vuosittain satoja kuolemia. Hengitysilman pienhiukkasten uskotaankin aiheuttavan länsimaissa eniten ympäristöstä johtuvia haittoja.

Kaupunkien merkittävin hiukkaspäästöjen aiheuttaja taas on liikenne. Hiukkaspäästöistä suuri osa on etenkin keväällä katupölyä. Eräässä aiemmassa Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa todettiin, että keväällä Helsingin ilman hiukkasista yli puolet on peräisin katupölystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.