Suuri mullistus saarimatkailuun: Suomenlinnan naapuri avautuu viimein

Kivenheiton päässä Suomenlinnasta, Kustaanmiekan toispuolla on saari, johon tavallisilla kansalaisilla ei ole koskaan ollut asiaa. Laiturilla tervehtii Suomen armeijan kyltti: Maihinnousu kielletty!

Viimeiset liki parikymmentä vuotta kaunis Vallisaari aivan Helsingin edustalla on lähinnä rämettynyt ja kasvanut umpeen – ja palvellut armeijan väen vapaa-ajan viettoa.

Nyt saarta kunnostetaan kansalaisten vapaa-ajan viettoa varten. Luontomatkailua, ravintoloita ja vuokramökkejäkin on luvassa 2016 alkaen, kun armeijamme luovuttaa saaren Metsähallitukselle.

Ei biletysaarta…  

– Biletyssaarta tästä ei tule, niitä on tarpeeksi muuallakin, muutosprojektista vastaava Metsähallituksen erikoissuunnittelijaMinttu Perttula vakuuttaa.

Vallisaaren vapauttaminen kansalaisille on suuri mullistus Helsingin edustan vapaa-ajan vietossa. Suomenlinnassa tallaa yli 800 000 turistia joka vuosi – ”Suokin” asukkaat lienevät tyytyväisiä, jos jokunen suuntaisi Vallisaareenkin.

Mutta uutta Suomenlinnaa Vallisaaresta ei tule. Sinne ei tehdä asuntoja, saari aiotaan säilyttää suurimmilta osin luonnontilaisena ja kulkureitit merkitään.

…mutta cityihmisen iloksi 

Metsähallitus pähkäilee vielä Vallisaaren imagon kanssa, miten palvella niin luontomatkaajia kuin cityihmisiä, jotka eivät tule kumisaappaissa tutkimaan perhoskantoja.

– Vallisaari on 20 minuutin matkan päässä Kauppatorista, täällä pitää olla myös urbaania menoa: ravintoloita, konsertteja, näyttelyjä ja vaikka häitä. Luonnon monimuotoisuudesta ei tarvitse tinkiä. On vain hyvä, että tällaiseen ympäristöön houkutellaan kaupunkilaisia luontoa kunnioittamaan, Minttu Perttula pohtii.

Kaikkiaan Vallisaaren kunnostus on vuosia, ellei jokusen vuosikymmenen kestävä jättihanke.

Venäjän vallan holveihin

– Valtion budjetissa on varattu rahat peruskunnostukseen: satamaan, viemäröintiin ja muihin peruspalveluihin. Mutta tarvitsemme yritysyhteistyötä, jotta saaren tuhansiin neliöihin saadaan kunnostajat ja liiketoimintaa.

ArkkitehtiMarkus Manninen myhäilee Venäjän vallan aikaan 1800-luvun lopulla rakennetun Aleksanterin linnoituksen äärellä. Hän on tutkinut holvien historiaa ja uusiokäyttöä.

– Ravintoloita, kahviloita, näyttelyjä ja myymälöitä. Valtavat mahdollisuudet. Ja hyvä olisi säilyttää osa myös alkuperäisenä historian muistomerkkinä.

Uusi väyliä saaristobisnekseen

Suomenlahden saaristossa vastaavia kohteita riittää jatkossa kansan iloksi, kun armeija ei saaria enää tarvitse.  Metsähallitus miettii Örön saaren uusiokäyttöä Saaristomerellä.

Valtion kiinteistöyhtiön Senaattikiinteistöjen hallussa olevia Rankkia ja Kirkonmaata kaupataan yksityisille Kotkan edustalla. Saarimatkailulle ja yrittämiselle avautuu uusia väyliä.

Lue myös:

    Uusimmat