Mainos

Suuri mielenosoitus Reykjavikissa

Pari tuhatta mielenosoittajaa väritti tänään iltapäivällä Islannin parlamentin Allthingetin avajaispäivää.

Lähes tasan kaksi vuotta sitten 6.10. 2008 Islanti ajautui sekasortoon pankkijärjestelmän ja talouden romahdettua. Parlamenttitalon edessä turhautunut väkijoukko paukutti tuttuun tapaan kattiloita, kanamunat, pullot ja leipä lensivät kohti parlamenttitaloa.

Islantilaisena erikoisuutena väkijoukko viskoi kadulle autonavaimia protestina sille, että moni otti halpaa valuuttalainaa asunto- ja autokauppojaan varten ja nyt moni on menettänyt omaisuutensa talouskurimuksessa.

Torstainen mielenosoitus oli suurin puoleen vuoteen.Väkeä oli värvätty paikalle Facebook-kutsulla. Osa mielenosoittajista oli viettänyt jo yön parlamentin edustan pienellä aukiolla.

- Koko hallitus on terrosteja täynnä ja he työskentelevät ihmisiä vastaan, tilitti turhautunut mielenosoittaja.

Flosi Johansson oli saapunut paikalle lastensa takia.

- Minulla on asiat kunnossa, mutta lapseni ostivat talon halvalla lainalla ja ovat nyt menettäneet sen.

Poliitikot parlamenttiin takaovesta

Tämän viikon tiistaina parlamentti päätti niukalla enemmistöllä lähettää maan entisen pääministerin Geir Haarden valtakunnanoikeuteen.

- Naurettavaa, että vain yksi joutuu oikeuteen, kun koko systeemi on ollut korruptoitunut, Johansson raivosi.

Islannin presidentin ja nykyisen hallituksen saapuminen avajaisjumalanpalvelukseen sai aikaan huutomyrskyn ja mielenosoittajat lähtivät kävelemään suojanarujen takaa kohti parlamenttitaloa. Poliitikkoja oli turvaamassa viitisenkymmentä poliisia ja mielenosoituksen loppuvaiheessa paikalle saapui mellakkavarustuksessa olevia poliisijoukkoja.

Avajaisjumalanpalveluksen jälkeen maan poliittinen johto siirtyi parlamenttitaloon takakautta, eikä tullut enää raivoisan väkijoukon eteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.