Suuri Journalistipalkinto -kilpailu ratkeaa pian – journalismista tullut vuorovaikuttamista

Suuren Journalistipalkinto -kilpailun voittajat ratkeavat huomenna.

Bonnierin journalistikilpailua on järjestetty vuodesta 2001 asti ja kilpailu on muuttanut muotoaan vuosien varrella. Myös journalismi on muuttanut muotoaan, kuvailee MTV Uutisten vastaava päätoimittaja ja Suuri Journalistipalkinto -kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja Merja Ylä-Anttila.

– Yleisön kanssa vuorovaikuttaminen on tullut jokapäiväiseksi. Media ottaa yleisön nykyään eri tavalla tosissaan kuin ehkä aikaisemmin ja yleisö otetaan mukaan myös itse juttuun, ei vain jutun kohteena, vaan osana sitä. Yleisö on myös tietyllä tavalla osa sen jutun jatketta. Siitä, että otamme yleisön mukaan, on tullut yksi osa journalismia.

– Meillä on sosiaalinen media ja positiiviset mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ja muuttaa yhteiskuntaa. Ennen maailman parantaminen journalismin keinoin saattoi olla sitä, että nostetaan näitä ongelmia esille ja ajatellaan sitten, että toisten, esimerkiksi politiikkojen, kansalaisjärjestöjen tai yrittäjien, pitää tarttua niihin ja löytää niihin ratkaisuja. Nyt näkyy, että myös media pystyy itsekin kokoamaan yhteenliittymän ja yhteisön, joka voi alkaa toimia ja tehdä asioita. Se on erittäin hieno asia, toteaa Ylä-Anttila.

Kilpailussa palkitaan ansiokkaasta työstä

Voittajat ratkeavat suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalta. Palkinnon arvo on jokaisessa kilpailukategoriassa 7500 euroa. Gaalalähetyksen tuottaja Asta Kujala odottaa lähetykseltä hienoa tunnelmaa.

Kujala muistuttaa, että gaala on oiva tilaisuus nähdä tunnin lähetyksen aikana vuoden sykähdyttävimmät journalistiset jutut.

–Gaalassa on mahdollista nähdä tekijöiden kasvot. Journalistien, jotka tekevät meille uutisjuttuja ja koskettavia tarinoita. Suomalaisen median kärkitekijät palkitaan nyt ansiokkaasta työstä.

Kilpailussa on neljä palkintoluokkaa, Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalisti ja uutena kategoriana Vuoden kirja. Ehdokkaita kategorioihin tuli yli kolmesataa ehdotusta yleisöltä ja alan ammattilaisilta. Näistä ehdokkaista palkintolautakunta valitsi kuhunkin kategoriaan neljä eri ehdokasta. Työ ei ollut helppo, eikä tule gaalapäivänä helpommaksi, tunnustaa Ylä-Anttila.

– Se, että löydämme parhaan vertaistensa joukosta on aina yhtä vaikea työ. Tavallaan jo se kolmen kärki on minusta tavallaan palkinto. On hienoa, että myös muut ihmiset ajattelevat niin. Olemme huomanneet tässä vuosien saatossa, että ehdokkuus on alalla tunnustettu ja arvostettu, pohtii Ylä-Anttila.

Palkintolautakunta koostuu kymmenestä media-alan ammattilaisesta. , joilla kaikilla on monipuolinen kokemus mediasta. Palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin. 

Lähetyksessä tunnettuja esiintyjiä

Vuoden kirja -kategoria on mielenkiintoinen uutuus myös palkintolautakunnalle. Se päätettiin tehdä osittain pilottihankkeena kirjan juhlavuoden kunniaksi.

– Katsomme miten kilpailu menee, koska se on erilainen kuin muut kategoriat ja meilläkin on oppimisprosessi käynnissä. Muissa kategorioissa yleisö ja kollegat ovat ehdottaneet kilpailijoita ja tässä kustantamoilta on pyydetty ehdotuksia, Merja Ylä-Anttila kuvailee.

– Tämä ei ole helppo kategoria, koska kaikki kirjallisuuden lajit ovat saman kategorian alla. Ehdotukset, joita tähän tuli, olivat kuitenkin hyvin mielenkiintoisia ja ymmärretty hyvin. Me haimme sellaista kirjaa, joka tuo jotain oikeasti olennaista tästä ajasta esiin, Ylä-Anttila linjaa.

Gaalalähetyksessä on luvassa myös esiintyjiä. Musiikkialan Emma-palkintoja juuri rohmunnut Haloo Helsinki! kohtaa Suuren Journalistipalkinto -kilpailun gaalalähetyksessä journalistit. Suorassa lähetyksessä esiintyy Haloo Helsingin lisäksi rap-artisti Signmark.

– Lähetyksen aikana on luvassa palkintojenjaon ja musiikkiesityksien lisäksi myös erikoisempi tapahtuma. Vanhan Ylioppilastalon edessä Helsingissä tehdään gaalan aikana graffitia ja sen tekemistä seurataan lähetyksen aikana. Toivottavasti ilma suosii graffitin tekoa, Kujala hymyilee. 

Suuren Journalistipalkinnon 2014 saajat julkistetaan MTV3-kanavalla huomenna 11.3.2015 kello 20 alkavassa suorassa gaalalähetyksessä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja