Mainos

Suuri häätutkimus 2009: Romantiikka tärkein syy avioliiton solmimiseen

Häät.fin Suuren häätutkimuksen tulokset julkaistiin Häät&Rakkaus-tapahtumassa marraskuussa 2009. Kyselyn mukaan romantiikka ja rakkaus ovat naimisiinmenon tärkeimmät syyt.

Suuri häätutkimus toteutettiin häät.fi-sivustolla syys-lokakuun 2009 aikana ja siihen vastasi yhteensä 1402 morsianta ja sulhasta.

Vastaajista 96 prosenttia oli naisia ja vastaajista 70 prosenttia oli yli 25-vuotiaita. Yli puolet vastaajista sijoittui kategoriaan 25-34-vuotta.

Lähes 60 prosenttia vastaajista oli ollut kihloissa 2 vuotta tai vähemmän ja 85 prosentilla edessä oli ensimmäinen avioliitto. 12 prosenttia vastaajista ei asunut yhdessä tulevan aviopuolisonsa kanssa.

Avioliittojen määrä nousussa

Avioliittojen määrä on nousussa ja romantiikka kukoistaa. Viimeisten 15 vuoden aikana vuosittain naimisiin menevien määrä on kasvanut neljänneksellä, ja vuonna 2008 avioliiton solmi Suomessa yli 30.000 paria.

Avioliiton satamaan purjehtivat selkeästi oman tahdon ja tulot omaavat aikuiset. Muun muassa nämä faktat ilmenevät Suuren häätutkimuksen tuloksista, jotka julkaistiin perjantaina 13.11. alkaneilla Häät&Rakkaus-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Syyt mennä naimisiin

Yli kolmasosa vastaajista, 30 prosenttia, ilmoitti romantiikan tärkeimmäksi syyksi avioliiton solmimiseen. Papin aamen oli tärkein syy 16 prosentille ja lapset sekä taloudellinen turvallisuus 11 prosentille vastaajista. 12 prosentille tärkein syy oli rakkaus.

Vaikka kolmannes vastaajista ilmoitti perheeseen kuuluvan lapsia, vain yksi kymmenestä ilmoitti avioliiton syyksi lapset. Jopa papin aamenen saaminen oli tärkeämpi syy avioliitolle kuin lapset.

Häät maksetaan itse

Naimisiin menevät kolmekymppiset aikuiset, joilla on jo selkeästi oma elämä ja tulot. 55 prosenttia vastaajista ilmoitti asuvansa omassa asunnossa ja 70 prosenttia vastaajista on yli 25-vuotiaita.

Noin neljä viidestä ilmoitti maksavansa häät itse, kun omien häidensä viulut maksoi vuonna 2002 toteutetussa HÄÄT-lehden kyselyssä vain puolet.

Perinteitä kunnioitetaan

Hääperinteitä halutaan edelleen kunnioittaa. Tärkeimpiä perinteitä vastaajien mielestä olivat hääkakun leikkaaminen ja polttarit. Kolmanneksi tärkein noudatettava perinne oli se, että morsian pukeutuu valkoiseen.

Perinteet näkyivät tutkimustuloksissa myös esimerkiksi sukunimen vaihdossa; 84 prosenttia vastanneista ilmoitti juuri morsiamen vaihtavan sukunimeä. Myös kirkollinen vihkiminen jatkaa suosiotaan, sillä 75 prosenttia vastanneista suosi kirkollista vihkimistä.

89 prosenttia aikoi leikata hääkakun ja polttareita viettää 73 prosenttia vastaajista. Vastaajista 64 prosenttia piti tärkeänä perinteenä myös sitä, että morsian pukeutuu valkoiseen. Yli puolet vastaajista halusi myös morsiamen isän pitävän puheen.

Avioehdon ilmoitti tekevänsä 40 prosenttia vastanneista ja morsian vaihtaa sukunimen yli 80 prosenttia tapauksista. Yksi kymmenestä ilmoitti molempien osapuolten pitävän oman sukunimensä.

Kirkollisen vihkimisen haluaa 75 prosenttia vastanneista, siviilivihkimisen ja kirkollisen siunauksen 7 prosenttia. Yksi kymmenestä vastaajasta ei asu yhdessä ja avioehdon tekee 40 prosenttia vastaajista.

Syyksi mennä naimisiin perinteiden vaaliminen ei kuitenkaan riitä, sillä vain reilu 3 prosenttia kertoi menevänsä naimisiin suvun perinteiden takia.

Hääpukeutuminen

Morsiuspukuun pukeutuu 84 prosenttia morsiamista ja 5/6 kertoi puvun olevan valkoinen.

Sulhasista 37 prosenttia saa oman puvun, kun taas uuden oman morsiuspuvun saa 51 prosenttia morsiamista. Iltapukuun, jakkupukuun tai muuhun vastaavaan suostuisi pukeutumaan vain noin 16 prosenttia vastanneista.

Itselleen puvun teetättää 15 prosenttia Vastaajista 82 prosenttia haluaa puvun olevan valkoinen tai valkoisen sävyissä. Puolet morsiamista haluaa hunnun. 55 prosenttia vastaajista aikoo säilyttää morsiuspuvun.

Suomalainen haluaa kesähäät

Kesä edelleen suosituin aika järjestää häitä ja tulosten mukaan jopa puolet vastaajista suosii heinä-elokuuta. Juhannushäiden aika näyttäisi olevan historiaa, sillä vain reilu kymmenes vastaajista piti kesäkuuta parhaimpana aikana solmia avioliitto.

26 prosenttia haluaa solmia avioliiton heinäkuussa ja 22 prosenttia elokuussa. Kesäkuussa häitään viettää yksi kymmenestä ja syyskuussa 8 % vastaajista. Kaiken kaikkiaan kesähäitä suosii 59 prosenttia vastaajista, talvi- tai syksyhäitä noin 15 prosenttia ja keväthäitä 11 prosenttia. Aikaisemmin vilkkaasta alkukesästä häiden viettämisen painopiste on siirtynyt loppukesään ja alkusyksyyn.

Kenellä on sananvalta häissä?

Hääsuunnitelmiin vaikuttavat eniten morsian ja heti toisena sulhanen. Myös morsiamen äidillä ja kaasolla on vaikutusvaltaa. Ystäville vastaajat antavat enemmän valtaa kuin esimerkiksi sulhasen äidille.

Kustannukset

Eniten rahaa kyselyyn vastaajat ovat valmiita laittamaan häiden tarjoiluihin. Keskimäärin vastaajat ovat valmiita laittamaan rahaa:

Morsiuspuku 564 €
Sulhasen puku 234 €
Kihlasormukset 415 €
Vihkisormukset 733 €
Musiikki ja muu ohjelma 410 €
Alkoholijuomat 572 €
Ruoka ja kakku 1960 €

Vastaajista 79 prosenttia maksaa suurimman osan häidensä kuluista itse. Vanhojen hääperinteiden mukaisesti kulujen mielletään kuitenkin edelleen kuuluvan hiukan enemmän morsiamen vanhemmille kuin sulhasen.

Sormus

Kelta- tai valkokultaa nimettömiinsä haluaa 90 prosenttia vastaajista. Timantin sormukseen haluaa 71 prosenttia vastaajista.

Häälahjat

Lahjaksi halutaan eniten rahaa (74 prosenttia), astioita (45 prosenttia) ja matkalahjakortteja (41 prosenttia). Vastaajista 15 prosenttie piti lahjatoiveiden esittämistä vieraille epäkorrektina. Keskimäärin sopivana lahjan arvona pidettiin 44 euroa / vieras.

Muuta mielenkiintoista

Häihin vastaajat kutsuvat keskimäärin 82 vierasta. Vieraiden määrä on pikkuhiljaa laskenut 90-luvulta alkaen, mutta toisaalta vierasta kohti käytetyt summat ovat samaan aikaan kasvaneet.

57 prosenttia vastaajista halusi palkata ammattivalokuvaajan ja 93 prosenttia oli sitä mieltä, että hääkuva tulee ottaa hääpäivänä.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suuren häätutkimuksen toteutuksesta vastaa MTV3.fi Helmen ja HÄÄT-lehden tuottama häät.fi yhteistyössä Suomen Messujen kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.