Suuret kysymykset ratkaisematta WTO-neuvotteluissa

WTO:n kauppaneuvottelut ovat lähellä sopimuksen syntymistä, mutta suuria asiakysymyksiä on edelleen ratkaisematta, totesi maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy tänään.

Neuvotteluita globaalin kauppasopimuksen luomisesta käytiin Genevessä kahdeksatta päivää. Maat etsivät sopua keskeisistä tavoitteista maatalouden ja teollisuustuotteiden markkinoiden avaamiseksi. Neuvottelujen arvellaan päättyvän ylihuomenna.

Merkit sopimuksen yleisestä vastustuksesta lisääntyivät viikon aluksi, ja neuvottelut siirtyivät EU:n kauppakomissaari Peter Mandelsonin mukaan vaikeaan ja monimutkaiseen vaiheeseen.

Esimerkiksi Ranska aikoi viranomaislähteen mukaan kerätä yhteen joukon EU-maita vastustamaan sopimuksen ehdotuksia.

Ranskan mukaan sopimus ei suojaa tarpeeksi hyvin suojattuja alkuperäisnimityksiä, jotka kertovat, miltä alueelta tietty tuote on peräisin. Lisäksi sopimus ei Ranskan mukaan varmista Euroopan teollisuuden etuja kehittyviä talouksia vastaan.

Geneven ministerikokousta pidetään viimeisenä mahdollisuutena pelastaa vuonna 2001 alkanut Dohan neuvottelukierros. Jollei sopuun päästä, neuvotteluja uhkaa pitkä katko.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat